Zo red je een plant die te veel water heeft gekregen
Een van de meest voorkomende fouten die tuinliefhebbers maken, is het niet goed meten van de hoeveelheid water die hun planten nodig hebben. In dit artikel gaan we je vertellen hoe je een plant die te veel water heeft gekregen, kunt redden.
Met een paar simpele tips, zal die plant waar je zo van houdt net zo mooi zijn als altijd! Let op en pak je handschoenen en je tuingereedschap. Het is tijd om aan het werk te gaan!
Wat gebeurt er met een plant als je te veel water geeft?
Als je een plant te veel water geeft, kan deze niet goed de nodige gassen uitwisselen en niet alle voedingsstoffen opnemen die hij nodig heeft. Dit proces staat bekend als wortelverstikking.
Een ander gevolg van overtollig water en dus gebrek aan zuurstof, is dat schimmels de wortels van de plant kunnen aantasten. Het probleem in deze gevallen is dat het meestal lange tijd onopgemerkt blijft. En tegen de tijd dat het wordt gedetecteerd, kan zelfs het beste antischimmelmiddel de plant niet redden.
Dit zijn de symptomen waar je op moet letten
Om te weten of je je plant te veel water geeft, moet je hem goed bekijken. Zodra je zeker weet dat dit het probleem is, kun je het hele proces starten om het te redden. Doe dit echter niet zonder het zeker te weten.
Hier zijn enkele van de symptomen die je plant kan vertonen:
- Er verschijnen geen nieuwe stekjes.
- De plant is zwak.
- De bladeren groeien erg langzaam.
- Er verschijnt een gelige of bruinachtige verkleuring.
- Sommige bladeren en bloemen vallen af.
- De ondergrond lijkt compact en kan groenachtig worden.
- De basis van de stengel wordt smaller.
Je moet goed opletten, want veel van deze symptomen zijn hetzelfde als planten juist te weinig water krijgen. Dus voordat je drastische maatregelen neemt, moet je de toestand van de bodem controleren. Om dit te doen, steek je je vingers zo diep mogelijk in de bodem om te controleren of de ondergrond nat of droog is.
Hoe red je een plant die te veel water heeft gekregen?
Laten we beginnen! Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je plant te veel water heeft gekregen, moet je aan de slag om te proberen hem te redden. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd mogelijk is.
Sommige soorten planten zijn bijzonder gevoelig voor verdrinking en reageren meestal niet op wat je ook doet, dus je moet hier rekening mee houden om teleurstelling te voorkomen. Vetplanten zijn voorbeelden van deze planten.
1. Droog je plant die te veel water heeft gekregen
Om te proberen je plant te redden, moet je eerst overtollig vocht verwijderen. Om dit te doen, moet je het uit de pot halen en alle ondergrond verwijderen die aan de wortels vastzit. Laat het ongeveer 12 uur aan de lucht drogen. Op deze manier kan hij ademen.
2. Controleer de staat van de wortels
Zodra je het overtollige vocht hebt verwijderd, kun je de staat van de wortels controleren. Dit is belangrijk, aangezien je plant wel of niet kan blijven leven, afhankelijk van hun staat.
Als de wortels wit zijn, heb je geluk – ze zijn gezond! Als je daarentegen zwarte wortels vindt of ze zijn al aan het rotten, moet je ze afknippen voordat je ze opnieuw plant.
We raden aan om opnieuw in een andere pot te planten, omdat de oude plantenpot schimmel kan hebben. Maar als je de oude pot erg mooi vindt, was en desinfecteer hem dan voordat je er nieuwe grond in doet om er zeker van te zijn dat hij volledig schimmelvrij is.
Voor de zekerheid raden we aan om een antischimmel op de wortels aan te brengen voor het geval er sporen van schimmel zijn.
3. Het is tijd om te verpotten
Als je een plant die te veel water heeft gekregen, wilt redden, moet je hem een tweede leven geven en daarvoor moet hij een voedselrijke ruimte hebben. Gebruik een goede ondergrond zodat de plant goed kan groeien.
Vergeet niet ervoor te zorgen dat de pot die je kiest, drainagegaten heeft. Op deze manier kun je wateroverlast voorkomen. Planten moeten overtollig water kwijt kunnen.
Een goede tip is om geen compost of kunstmest te gebruiken. Onthoud dat de wortels gevoelig zijn en beschadigd kunnen raken door alle voedingsstoffen die deze producten bevatten.
Nu je je plant die te veel water had gekregen hebt kunnen redden, moet je eraan denken om hem niet steeds opnieuw water te geven voordat de bovenste laag van de grond droog is.
Je moet ook de specifieke zorg kennen die elke plantensoort nodig heeft, aangezien dit de enige manier is om te voorkomen dat je planten doodgaan.