Het verschil tussen plantenpotten van plastic en keramiek

Er zijn veel verschillende soorten plantenpotten op de markt. Als je hun verschillende kenmerken, voor- en nadelen kent, dan kun je de juiste voor je huis kiezen.
Het verschil tussen plantenpotten van plastic en keramiek

Laatste update: 22 april, 2020

In dit artikel vertellen we je over enkele van de verschillen tussen plantenpotten van plastic en keramiek en bespreken we de verschillende voor- en nadelen van elke pot.

Plantenpotten zijn een heel charmante en mooie manier om een huis te decoreren en geven elke ruimte een uniek en origineel tintje. Vaak weten we echter niet welke de juiste zijn om voor te kiezen of welk materiaal we moeten kopen.

Soorten plantenpotten

Raam met plantjes in de vensterbank

Als je wat plantenpotten wilt kopen, dan heb je waarschijnlijk een paar verschillende opties bekeken. De kans is groot dat je geen idee hebt welke je moet kiezen! Elke soort heeft zijn voor- en nadelen.

Het eerste dat je moet doen voordat je je plantenpotten kiest, is goed kijken naar de kamer waarin je ze wilt plaatsen. Is het een koude of warme kamer, is het donker of licht, is het vochtig of droog? De antwoorden op deze vragen zullen bepalen wat voor soort plantenpotten het beste zullen werken.

Wat heeft dit dan allemaal met plantenpotten te maken, horen we je vragen? Het antwoord is simpel: alles! Sommige materialen zijn geschikter voor een omgeving dan andere. Je kunt onder de vele opties kiezen uit:

1. Klei: poreus, droogt snel en neemt vocht op.

2. Keramiek: mooi, maar duur.

3. Hout: bestand tegen vorst, maar kan gevoelig zijn voor rot.

4. Plastic: betaalbaar, is er in alle soorten en maten, lichtgewicht en makkelijk op te hangen.

5. Metaal: mooi, stedelijk en modern, maar kan heel snel erg warm of koud worden.

6. Cement of steen: minimalistisch, zwaar, moeilijk te verplaatsen, zeer robuust.

7. Aardewerk of terracotta: klassiek, veelzijdig, poreus, kan zwaar en duur zijn.

Plantenpotten van plastic: voor- en nadelen

Hangende plantenpotten van plastic met bloemen

Goedkoop, lichtgewicht en in een hele reeks vormen en maten verkrijgbaar, steeds meer mensen kiezen voor plastic plantenpotten voor hun terrassen, balkons of tuinen.

Plastic plantenpotten zijn eigenlijk van PVC, kunsthars of polyethyleen gemaakt. Deze materialen staan garant voor een hoogwaardig product.

Je kunt ze zelfs zelf maken met materialen die je in huis hebt liggen: grote potte, flessen of andere bakken die je niet meer gebruikt. Doordat ze zo licht zijn, zijn ze makkelijk aan balkonleuningen en muren op te hangen.

In sommige gespecialiseerde winkels kun je ook enkele plastic plantenpotten vinden die zijn geverfd om ze op andere materialen te laten lijken, zoals steen of klei. Je kunt ook enkele dubbellaagse plantenpotten vinden die planten een betere bescherming tegen extreme temperaturen bieden.

Een van de belangrijkste kenmerken van plastic plantenpotten is dat plastic niet door weersveranderingen wordt beïnvloed. Dit betekent dus dat ze het hele jaar door hun vorm behouden, met zeer weinig kans dat ze splijten of breken.

Bovendien, omdat plastic van nature een poreus materiaal is, zal het de bodem tijdens de zomermaanden langer vochtig houden. Dit is geweldig voor je planten, vooral als ze buiten staan of in direct zonlicht. Plastic plantenpotten moeten gaten in de basis hebben om de afvoer te vergemakkelijken.

Plantenpotten van keramiek

Grote plantenpotten van keramiek

Plantenpotten van keramiek zijn echt prachtig. Je hebt ze waarschijnlijk in winkels voor decoratie of op cafétafels gezien. Ze kunnen zwaar en kwetsbaar zijn en breken als ze op de grond vallen, dus we raden af om ze op te hangen of hoog neer te zetten.

Het beste van plantenpotten van keramiek is dat ze (naast de voor de hand liggende esthetische voordelen) voorkomen dat eventuele luchtvochtigheid de wortels bereikt. Dit maakt ze geweldig als je in een koud of vochtig klimaat leeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze plantenpotten vaak geen drainagegaten hebben, dus je kunt je planten niet te vaak water geven. Op die manier zullen je wortels niet rotten.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun planten in de originele plastic potten te laten waarin ze zijn binnengekomen en ze vervolgens in een keramische pot te doen. Hierdoor kan het water namelijk gemakkelijker weglopen.

Een ander ding waar je rekening mee moet houden als het gaat om plantenpotten van keramiek, is de prijs. Ze zijn meestal duurder dan andere materialen, vooral in vergelijking met plastic.

Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen plantenpotten van plastic en keramiek, vooral als het gaat om prijs, decoratieve stijl en gewicht.

Beiden kunnen er in de juiste omgeving echt mooi uitzien. Als je op zoek bent naar een modernere optie, dan moet je voor plastic gaan, maar als je een fan bent van alles wat vintage is, is keramiek de perfecte optie voor jou.