Logo image
Logo image

Je complete gids voor het planten van uien

3 minuten
Uien kweken lijkt misschien moeilijk, maar je kunt er twee eenvoudige methoden voor gebruiken. Volg onze gids en je culinaire tuin zal compleet zijn.
Je complete gids voor het planten van uien
Laatste update: 01 april, 2023

Als je erover denkt uien te planten en te telen, gaan we je vertellen hoe je dat moet doen. Je zult snel beseffen dat je geen tuinexpert hoeft te zijn om deze stergroente en het hoofdingrediënt in talloze recepten te produceren.

Zodat je je eigen uien kunt hebben en ze kunt eten, gaan we je leren hoe je ze kunt planten met of zonder zaden. Kies de beste en gemakkelijkste methode voor jou. Klaar om onze gids te volgen? Blijf lezen, je zult niet teleurgesteld worden!

Uien planten: waarom je het eens zou moeten proberen!

Voordat we ingaan op het planten van uien, willen we onderzoeken waarom je ze zou moeten planten. Het eerste voordeel is dat je gemakkelijk toegang hebt tot een voorraad van de meest geconsumeerde groenten ter wereld. Elke keer dat je een gerecht met dit ingrediënt moet bereiden, kun je het gewoon uit je eigen tuin halen. Zo heb je ook een vers, biologisch en zelfgekweekt product.

Bovendien is een ui een bron van gezonde (Engelse link) mineralen, sporenelementen en vitaminen. Door zijn samenstelling is het een bondgenoot voor een goede bloedsomloop, het afvoeren van lichaamsvloeistoffen en het helpen voorkomen van spijsverteringsproblemen. Het helpt ook om het lichaam te zuiveren en de gezondheid van de luchtwegen te verbeteren.

Uien planten zonder zaden

Some figure
Zelf uien planten is gemakkelijk en goedkoop. Het zorgt ook voor een regelmatige aanvoer.

Het maakt niet uit of je geen uienzaden hebt, je kunt ze namelijk uit knollen laten groeien. Het enige wat je nodig hebt zijn potten van ongeveer 20 centimeter diep, knollen en vruchtbare grond.

Stapsgewijze handleiding voor het telen van uien

Ga aan de slag door de onderstaande stappen te volgen:

  • Zorg ervoor dat je potten goede afvoergaten hebben. Zo niet, maak deze dan voorzichtig met behulp van een scherp voorwerp.
  • Plaats het substraat in de pot.
  • Snijd een van je uien aan de basis, laat ongeveer drie centimeter over. Dit stuk bevat de uienknoppen, die de groei ervan zullen vergemakkelijken.
  • Plaats de stek horizontaal in de grond en bedek deze met meer aarde (vier tot vijf centimeter).
  • Zet je pot op een plek waar hij veel natuurlijk licht krijgt en geef hem regelmatig water. Zorg er echter voor dat je hem niet te veel water geeft en zorg ervoor dat het niet drassig wordt.
  • Na 15 dagen kun je de eerste scheuten zien.
  • Wanneer alle scheuten zich ontwikkelen, verplant je ze met de wortels intact. Week eerst de grond om dit proces gemakkelijker te maken.
  • Plant de scheuten in een grotere ruimte. Zorg ervoor dat ze 8-9 centimeter uit elkaar staan. De wortels moeten ongeveer vier centimeter diep zijn.
  • Na vier maanden kun je beginnen met het oogsten van je producten.

Hoe uienzaden te planten?

Uien kunnen ook uit hun zaden worden gekweekt. Je kunt deze kopen bij een kwekerij of bij een tuinier winkel. De reproductie is eenvoudig, maar vereist andere elementen zoals kokosvezel en speciale aarde.

Stapsgewijze handleiding voor het planten van uienzaden:

  • Bereid potten met goede drainagegaten voor.
  • Voeg het substraat toe aan de binnenkant van de pot.
  • Meng de uienzaden met kokosvezel en verdeel het resultaat over het substraat.
  • Geef de pot water voor een goede luchtvochtigheid.
  • Wacht een week en zie je zaden ontkiemen.
  • Zorg vanaf dat moment voor goed licht en constant water, zodat je gezonde uien produceert.
  • Wacht een paar maanden om je producten te oogsten en geniet van je werk!
Some figure
Als je thuis een moestuin hebt, waarom kweek je dan niet ook andere groenten?

Basisverzorging voor je uienplant

Het verzorgen van je uienplant is eenvoudig. Zoals we al eerder zeiden, heeft het gewoon zeven of acht uur natuurlijk zonlicht per dag nodig.

Daarnaast moet je je uien planten in een substraat dat rijk is aan organisch materiaal en mineralen en een pot gebruiken met een goede afvoer. Irrigatie is een ander fundamenteel aspect, aangezien deze plant veel water nodig heeft, maar vergeet niet dat overtollig water hem kan beschadigen.

Als je geen tuin hebt, zorg er dan voor dat de potten die je gebruikt erg diep zijn, zodat de bol goed kan groeien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cebolla. Verduras y hortalizas. Fundación Española de la Nutrición.