Tuinonderhoud: de beste tips voor de hortensia
Het verzorgen van de hortensia verschilt niet van het verzorgen van andere planten. Hoewel er enkele specifieke dingen zijn waar je aan moet denken, zijn ze allemaal vrij eenvoudig.
De volgende tips zullen je helpen je tuin mooi en goed onderhouden te houden.
Planten, vooral de soorten met bloemen, zorgen voor levendigheid, kleur en warmte in elke ruimte in ons huis. Een tuin buiten is echter ook heerlijk om te hebben en zal iedere plant-liefhebber opvrolijken.
Daar komt bij dat een tuin zorgt voor een rustige omgeving waar je kunt genieten van je vrije tijd, een goed boek of het gezelschap van vrienden en familie.
In het artikel van vandaag zullen we het hebben over de manieren om voor de hortensia te zorgen. Je zult zien dat deze tips eenvoudig zijn en we zullen je vertellen waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om deze plant in je tuin te gaan kweken.
Wat zijn hortensia’s?
De botanische wereld is enorm. Er is een ongelooflijke reeks plantensoorten en het is makkelijk om ze door elkaar te halen.
Hortensia’s zijn afkomstig uit Azië. Eigenlijk is het een bladverliezende struik en geen bloem. Er zijn ongeveer 43 erkende soorten hortensia’s.
De bloemen groeien in prachtige trossen. Hortensia’s komen in een breed scala aan kleuren. Daarnaast geven ze een unieke en opwindende geur af.
Wat interessant is, is dat de kleuren van de plant niet afhangen van welke soort het is, maar van de soorten voedingsstoffen die de plant opneemt. We zullen dit later in het artikel in meer detail uitleggen.
Meestal plaatsen mensen deze planten meestal buiten op patio’s of in de tuin. Het zijn echter ook perfecte kamerplanten.
Hoe te zorgen voor de hortensia
Zoals met elke soort plant hebben ook deze specifieke behoeften. Ze zijn echter verre van gecompliceerd. Het begrijpen van deze behoeften zal een enorme hulp zijn als we hortensia’s willen planten in onze tuin.
Water
Een van de belangrijkste onderhoudspunten van deze plant die we moeten kennen is de juiste manier van bewateren. Ze hebben namelijk veel water nodig. Je moet ze dus dagelijks water geven om hun grond goed en vochtig te houden.
Zonlicht
Om goed voor de hortensia te zorgen is het belangrijk om te weten dat hoewel deze plant zonlicht nodig heeft, hij ook schaduw nodig heeft.
Daarom moet je hem planten op een plek die ’s morgens zonlicht heeft en ’s middags schaduw.
Grond
Als het gaat om de grond kan de hortensia veel onderhoud vergen. Hij kan namelijk niet zomaar op elke grondsoort groeien.
Hij zal mooi en sterk groeien op zure grond en verdorren als hij in andere grond wordt geplant. Organische compost is dus cruciaal voor sterke planten, naast vloeibare meststoffen die om de 15 dagen moeten worden toegevoegd.
Een leuke tip: als je doordringende blauwe hortensia’s wilt hebben, plaats dan een paar metalen spijkers, een stukje aluminium en fruitschil in de aarde. De plant zal zo de mineralen in deze elementen absorberen en blauw kleuren.
De kleur van deze plant is zoals we al eerder vermeldden niet gekoppeld aan zijn soort, maar eerder aan de voedingsstoffen die het absorbeert.
Ziekten en insecten
Een ander onderhoudspunt voor de hortensia is het opsporen en voorkomen van ziekten en insecten die deze plant kan schaden.
Bladluizen en spintmijten zijn twee van de meest voorkomende insecten die deze plant aanvallen. Daarnaast kunnen schimmels ook vaak voorkomen bij deze planten, waardoor ze gaan rotten.
Om deze bedreigingen aan te pakken kun je proberen pesticiden of natuurlijke remedies te gebruiken.
Snoeien
Om hortensia’s gezond te laten groeien en om ieder jaar meer bloemen te laten krijgen, moet je ze snoeien.
Het snoeien bestaat uit het afsnijden van verwelkte bloemen en stengels. Je moet dit doen nadat de plant gebloeid heeft. Door dit te doen voorkom je dat de plant doodgaat. Het zal jaar in jaar uit een gezonde, bloeiende plant voor je tuin zijn.
Zoals je hebt kunnen lezen is het verzorgen van hortensia’s vrij eenvoudig. Met een beetje informatie en ervaring kunnen we genieten van onze prachtige planten in de tuin.
We hebben nog een laatste tip voor je. Onder extreme kou of slechte weersomstandigheden, bedek ze met een doos als je ze niet naar binnen kunt verplaatsen.