Je eigen fruitbomen kweken - de basis
Fruitbomen kunnen in je achtertuin worden opgenomen of in hun eigen aparte boomgaard worden gekweekt. In tegenstelling tot andere planten, kunnen ze jaar na jaar fruit produceren – mits ze goed verzorgd worden natuurlijk.
Als het om het kweken van je eigen fruitbomen gaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste kiest. Je moet bijvoorbeeld over de soorten fruit nadenken die je wilt telen en hoeveel fruit je wilt. Het is ook belangrijk om soorten te kiezen die zich goed aan het klimaat in je regio kunnen aanpassen.
Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is de beste manier om te weten of een fruitboom in je tuin goed zal groeien, om een professional te raadplegen en de soorten te bekijken die van nature in jouw omgeving groeien.
Fruitbomen – de juiste grond kiezen
Naast het weer is de bodem een andere belangrijke factor om in gedachten te houden. Een goede grond is essentieel en zou je hoogste prioriteit moeten hebben.
De belangrijkste dingen waar je bij het kiezen van de juiste bodemgesteldheid op moet letten zijn een goede waterafvoer, voldoende diepte en een bodem die rijk aan organisch materiaal en minerale voedingsstoffen is. Het is het beste om kalksteen of zoute bodems te vermijden.
Als je niet deze exacte omstandigheden in je tuin hebt, dan kun je de bodemkwaliteit verbeteren door de nodige elementen toe te voegen. Tegelijkertijd moet je een deel van je tuin kiezen dat veel direct zonlicht ontvangt.
Laten we gaan winkelen!
Als het om het kopen van je jonge boompjes gaat, dan kun je het beste naar tuincentra gaan die in fruitbomen gespecialiseerd zijn. Je moet er ook voor zorgen dat de bomen er gezond uitzien, zonder tekenen van insectenplagen of ziekten.
Je hebt de mogelijkheid om jonge boompjes met blote wortel of in een pot te kopen. Laten we, voordat we verder gaan, even kijken wat deze twee termen precies betekenen:
- Kale wortel fruitbomen: dit zijn meestal de goedkoopste optie, maar er is een kleine kans dat ze geen wortel schieten als je ze in je tuin plant. Ze zijn bovendien alleen in de winter en herfst verkrijgbaar (wat de enige keer is dat ze kunnen worden geplant).
- Fruitbomen in pot: hoewel ze iets duurder zijn, zijn deze het hele jaar door te koop. Hun belangrijkste voordeel is dat ze garanderen dat de boom na het planten goed zal groeien.
Fruitbomen – kunstmest
Deze bomen hebben grote hoeveelheden voedingsstoffen nodig om veel fruit te produceren. Om dit te doen, moet je je planten voldoende kunstmest geven, ook wel bodembemesting genoemd.
Elk jaar moet je ook extra lagen seizoensmeststof aanbrengen om ervoor te zorgen dat ze fruit blijven produceren en gezond kunnen blijven groeien. Laten we eens naar drie verschillende meststofopties kijken:
- Organische mest zoals compost of mest. Dit wordt bij koud weer aanbevolen, vooral in de winter.
- Granulaire minerale meststoffen die stikstof, fosfor, kalium en andere elementen bevatten.
- Bemesting via een druppelirrigatiesysteem met kunstmest.
Groeiende fruitbomen: snoeien
Snoeien is een basisonderdeel van de boomverzorging, het helpt om een evenwichtige vorm te krijgen en je planten in goede conditie te houden.
Dit is ook de beste manier om het fenomeen dat bekend staat als afwisselende teelt te vermijden, dat optreedt wanneer een boom het ene jaar grote hoeveelheden fruit produceert en het volgende jaar bijna niets.
We raden aan om je boom tegen het einde van de herfst of het begin van de winter te snoeien. Een aantal soorten kunnen echter aan het einde van de lente worden gesnoeid (ook wel groen snoeien genoemd) of zelfs midden in de zomer, in juli en augustus.
Groen snoeien kan erg handig zijn, omdat je hierdoor minder productieve takken kunt verwijderen en de groei van productievere takken kunt bevorderen.
Fruitbomen – wat nuttig advies
Als je hebt besloten om je eigen fruitbomen te kweken, houd dan de volgende tips in gedachten. Misschien vind je ze handig.
Tussenruimte
Als je ervoor kiest om verschillende soorten te planten, dan moet je ervoor zorgen dat er voldoende ruimte tussen de soorten overblijft, zodat ze kunnen groeien en zich goed kunnen ontwikkelen. Hoewel dit misschien voor de hand liggend lijkt, is het maar al te gemakkelijk om te vergeten.
De afstand tussen de ene boom en de andere is afhankelijk van de soort en of de planten op het moment van planten al dan niet volgroeid zijn. Een aantal citrusvruchtbomen hebben bijvoorbeeld ongeveer 1,5 meter ruimte tussen hen nodig.
Als je besluit om tussen verschillende soorten fruitbomen af te wisselen, dan moet je deze afstand een beetje vergroten.
Fruitbomen in potten
Als je niet veel ruimte hebt, dan kun je plantenbakken of andere bakken gebruiken om je fruitbomen te laten groeien. Dit is echter alleen voor het kweken van kleinere, compactere planten met ondiepe wortels geschikt.
Je kunt ook dwergvariëteiten van sommige fruitbomen kopen die gemakkelijk in potten te kweken zijn. Deze omvatten appel-, kersen-, citroen-, pruimen- en perzikbomen.
We hopen dat je dit artikel interessant vond en dat het nu een beetje gemakkelijker voor je zal zijn om de juiste bomen voor je tuin te kiezen. Laat ons weten welke bomen je hebt geplant!