Gardenia's en de geur die je verliefd maakt
Gardenia’s zijn struikachtige planten met groene bladeren en charmante bloemen die bijdragen aan hun schoonheid en aroma. Het is een soort flora die ideaal is voor het kweken in open tuinen of in potten. Een hogere groei, namelijk boven de 150 centimeter, ontstaat echter pas als het in de volle grond wordt gezaaid.
In dit artikel leggen we de meest relevante details over deze prachtige plant uit. Vanaf het begin moet je weten dat het wat meer tijd en toewijding vergt dan de meeste andere tuinplanten.
Gardenia’s: hun aroma
Gardenia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-China en hebben zeer groene, glanzende lancetvormige bladeren. De bloemen zijn prachtig, vergelijkbaar met rozen, maar iets opener en minder delicaat. Ze zijn meestal crèmewit van kleur en variëren tussen de vijf en twaalf bloemblaadjes. Hun belangrijkste attractie is echter het prachtige parfum dat ze afscheiden en dat doet denken aan jasmijn.
De geur van gardenia’s is ontzettend populair. Het is zo doordringend dat het gemakkelijk een hele kamer doordringt. De wetenschappelijke naam is Gardenia Jasminiodes, wat verraadt waar dat intense aroma vandaan komt: gardenia’s behoren tot de jasmijnfamilie.
Welke betekenis hebben gardenia’s?
Volgens de gesproken traditie in sommige gemeenschappen zijn gardeniabloemen gerelateerd aan zuiverheid, reinheid en spiritualiteit. In China zijn ze nauw verbonden met vrouwelijkheid.
Er wordt ook aangenomen dat ze zuiverende energieën helpen aantrekken en je helpen gefocust te blijven tijdens meditatie. Aan de andere kant worden ze vaak gebruikt om huwelijksceremonies te versieren, omdat ze liefde en verleiding zouden aantrekken.
Gardenia’s en hun verzorging
Gardenia’s kunnen worden gekweekt op terrassen, in tuinen of binnen, zolang ze maar voldoende natuurlijk licht per dag hebben. Dit is misschien wel de belangrijkste vereiste met betrekking tot hun verzorging, ze hebben zonlicht nodig om sterke bladeren en bloemen te krijgen.
Lees verder als je gardenia’s thuis wilt kweken, want wij gaan je vertellen welke extra verzorging ze nodig hebben.
Ze vereisen een zuur substraat
Gardenia’s zijn acidofiele planten en hebben dus een zuur substraat nodig om zich beter te kunnen ontwikkelen. Anders nemen ze niet de voedingsstoffen op die ze nodig hebben en worden hun bladeren geel.
Wanneer je je gardenia’s koopt, vraag dan aan de specialis om een groei- of kastanjesubstraat. Houd er rekening mee dat de grond ook goed organisch materiaal moet bevatten om vocht vast te houden en de wortels te laten luchten.
Gardenia’s water geven
Gardenia’s hebben constant water nodig omdat een volledig droog substraat niet aantrekkelijk voor ze is. Dit betekent echter niet dat je ze overtollig water moet geven, omdat dit plaats kan maken voor schimmels en de wortel kan rotten. Het is ook erg belangrijk dat het water geen hoog kalkgehalte bevat, omdat dit de pH van het substraat kan veranderen.
Kunstmest
Meststof zorgt ervoor dat het substraat van je gardenia’s gevoed wordt, dus het is essentieel om dit af en toe toe te passen, vooral als de plant in een pot staat. Voor acidofiele planten moet je meststoffen gebruiken die meestal in vloeibare vorm voorkomen en kunnen worden gemengd met irrigatiewater.
Gardenia snoeien
De beste tijd om gardenia’s jaarlijks of tijdens de bloei te snoeien is wanneer de lente begint (in koude klimaten) en in de herfst (in warme klimaten). Onderhoudssnoei, dat wordt uitgevoerd om droge of beschadigde bladeren te verwijderen, moet het hele jaar door worden uitgevoerd.
Nu bestaat er ook verjongingssnoei en dit gebeurt als de plant oud is en al meerdere bloemen heeft gegeven. Zoals de naam al aangeeft, probeert het de plant te verjongen. Het proces omvat het afsnijden van veel bladeren en bloemen, dus dit betekent dat de plant goed gevoed moet worden om te kunnen herstellen.
Plagen en ziekten
Tot slot zijn gardenia’s vatbaar voor ongedierte zoals bladluizen, wolluizen en spintmijten. Kaliumzeep is erg goed in het elimineren van dit soort ongedierte. Het is ook de moeite waard om te onthouden dat het tekort aan licht, overmatig of gebrek aan water geven, evenals slechte verzorging, ook ziekten bij deze prachtige planten bevorderen en veroorzaken.
Ben je klaar om gardenia’s te kweken?
Zoals je kunt zien, hebben gardenia’s speciale zorg nodig, hoewel het niet onmogelijk is om eraan te voldoen. In ruil daarvoor krijg je een gezonde, levendige plant en een geur waar je verliefd op wordt. Het beste is dat je het binnen of buiten je huis kunt laten groeien. Waar wacht je op? Ga aan de slag en laat de jouwe groeien!