Tips voor het kiezen van je keukenwerkblad
Als je besluit je keuken te renoveren, moet je kiezen uit honderden verschillende keukenwerkbladen. Je moet rekening houden met de stijl, het materiaal en het ontwerp dat je wilt, terwijl je ervoor moet zorgen dat je keukenwerkblad niet botst met de rest van de keuken.
Zoals we later uit zullen leggen, wil je ook de meest duurzame keukenwerkbladen vinden die beschikbaar zijn, zodat ze langer meegaan. Per slot van rekening worden ze bijna elke dag van het jaar gebruikt.
Vanzelfsprekend gebruiken we niet allemaal onze keukenwerkbladen op dezelfde manier. Het is belangrijk dat je nadenkt hoe je het blad gaat gebruiken. En vergeet niet hoeveel kinderen graag ‘helpen’ in de keuken. Het is het beste om een blad te kiezen dat bestand is tegen alle stoten, krassen en vlekken die kleine kleverige vingers graag overal achterlaten…
Het is ook belangrijk om het ontwerp niet te vergeten – ze moeten tenslotte overeenkomen met de rest van je keukenmeubilair. Maar onthoud dat ze er na een paar jaar niet meer hetzelfde uitzien.
Het keukenwerkblad is zonder twijfel een essentieel item in elk huishouden, ongeacht de grootte van je keuken. Je mag hun belang niet onderschatten. Je moet ook nadenken over het materiaal, de grootte, het ontwerp, met of zonder overstek, enzovoort…
Waar moet een goed keukenwerkblad aan voldoen?
- Ten eerste moet het blad binnen de hoeveelheid beschikbare ruimte in je keuken passen. Op die manier zal het de aandacht niet afhouden van de rest van de keuken.
- De hoogte is ook belangrijk. Je zult het keukenwerkblad elke dag gebruiken, de hoogte moet de dagelijkse taken vergemakkelijken. Ideaal zou zijn om voor elke activiteit een ander blad te hebben, maar omdat dat meestal niet mogelijk is, moet je kiezen voor een hoogte die ergens in het midden ligt.
De hoogte van een keukenwerkblad is min of meer universeel, ongeveer 90 centimeter.
- Je moet ook nadenken of je liever een keukenwerkblad hebt die er goed uitziet, of die gemakkelijk schoon te maken is. Je kunt daarnaast kiezen voor een blad dat vlekken verbergt. Doe je dat niet, onthoud dan dat je het blad elke dag schoon zult moeten maken. Niet iedereen heeft daar tijd voor. Het hangt allemaal af van hoe georganiseerd en vastberaden je bent.
- Een andere factor is de weerstand. We willen nogmaals benadrukken dat een keukenwerkblad elke dag gebruikt wordt en daarom gemakkelijk kan slijten. We gebruiken het niet alleen als we aan het koken zijn, we leggen er ook borden op, of volle boodschappentassen. Een keukenwerkblad krijgt veel te verduren, de weerstand is daarom van groot belang.
Je zult waarschijnlijk, afhankelijk van of je voor een korte of langere periode in je huis zult wonen, een ander soort keukenwerkblad uitkiezen. Als het voor langere tijd is, raden we je aan om iets meer uit te geven voor een meer duurzaam keukenwerkblad van hogere kwaliteit dat meer weerstand biedt.
Keukenwerkbladen – veel gebruikte materialen en hun eigenschappen
Laten we eens kijken naar enkele van de vele verschillende soorten keukenwerkbladen die je kunt kopen, en de eigenschappen van de belangrijkste materialen die op de markt te vinden zijn.
- Laminaat. Gemaakt van een coating van plastic op een synthetische basis. Met laminaat krijg je waarschijnlijk het beste waar voor je geld. Het enige probleem is dat ze soms na verloop van tijd tekenen van waterschade kunnen vertonen.
- Kwarts. Kwarts is compact, duurzaam en eenvoudig schoon te maken, wat altijd een pluspunt is. Ze zijn echter niet bestand tegen hoge temperaturen, dus je moet voorzichtig zijn met gerechten die direct van het fornuis of uit de oven komen.
- Graniet. Deze keukenwerkbladen vallen op door hun duurzaamheid en lange levensduur. De grijze of zwarte modellen zijn de meest voorkomende ontwerpen die je in dit materiaal aantreft.
- Marmer. Dit materiaal zorgt voor een vleugje eenvoudige elegantie in je keuken. Er zijn meerdere kleuren beschikbaar, maar wit is de meest voorkomende. Bovendien is het een poreus materiaal dat de meeste vlekken absorbeert.
- Staal. Geïnspireerd door keukens in industriële stijl, zijn roestvrijstalen keukenwerkbladen vaak te zien in professionele keukens. Het probleem is dat vlekken en krassen behoorlijk zichtbaar zijn, maar stalen keukenwerkbladen gaan erg lang mee.
- Hout. Ideaal voor rustieke keukens met een natuurlijke of Scandinavische stijl. Hout is eenvoudig in onderhoud, maar het kan beïnvloed worden door factoren als vochtigheid. Het is goed om een houten keukenwerkblad af en toe te poetsen, schuren en vernissen om het in goed staat te houden.
- Tegels. Het beste aan dit materiaal is het enorme beschikbare assortiment. Er zijn zoveel ontwerpen, dat je zeker iets zult vinden wat past bij je smaak en de stijl van je keuken.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen zien is het kiezen van keukenapparatuur gecompliceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. Naar onze mening is weerstand de belangrijkste factor, dus is het misschien het beste om daarop te focussen voordat je over het ontwerp of de afwerking nadenkt.
Er is een vrij breed scala aan materialen beschikbaar op de markt. Je hoeft alleen maar de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen en rekening te houden met de manier waarop je het keukenwerkblad zult gaan gebruiken.
We hopen dat deze tips je op weg zullen helpen bij het ontwerpen van je nieuwe keuken.