Praktische tips voor het organiseren van je voorraadkast

Als je ruimte wilt besparen zonder geld te besteden, is dit artikel misschien net wat je nodig hebt om je voorraadkast eens goed te kunnen organiseren. Lees verder!
Praktische tips voor het organiseren van je voorraadkast

Laatste update: 06 maart, 2019

Het netjes houden van je voorraadkast is een net zo moeilijke taak als het vervelend is. Vaak hebben we niet alles wat we nodig hebben om al onze ingrediënten te organiseren, noch de tijd om een ​​gevoel van orde te scheppen. Hier is dan ook wat praktisch advies over hoe dit probleem aan te pakken.

Ten eerste is het belangrijkste om ruimte te besparen en geen geld te verspillen. Je moet georganiseerd en praktisch zijn om niet constant verouderd voedsel weg te hoeven gooien.

Een georganiseerde voorraadkast betekent dat je altijd de ingrediënten bij de hand hebt wanneer je ze nodig hebt en optimaal gebruikmaakt van de beschikbare ruimte. Om je te helpen dit te kunnen doen, geven we je enkele praktische tips waardoor jouw voorraadkast schoon en georganiseerd kan blijven.

Houd je voorraadkast aangenaam en schoon

Zoals in elk ander deel van je huis, is ook het schoonhouden en stofvrij maken van je voorraadkast essentieel. We hebben het hier over een plek waar je voedsel bewaart, dus des te meer is het belangrijk om het vlekkeloos schoon te houden. Het kan anders namelijk zelfs gevaren opleveren voor je gezondheid.

Als je voedsel morst en het dagenlang niet opruimt, kunnen kleine insecten in open pakken of potten komen. Dan moet je ze weggooien en verspil je geld.

Haal af en toe al het eten uit de voorraadkast en maak alles grondig schoon met een vochtige doek. Maak hierbij gebruik van je favoriete keukenreinigingsproduct en spoel het daarna goed uit met water. Je wilt natuurlijk geen sporen van giftige chemicaliën achterlaten, daar waar je jouw voedsel opslaat. Dat kan ook gevaarlijk zijn.

Organiseer de ingrediënten op basis van het type voedsel

Door de voorraadkast op soort te organiseren, kun je alles wat je nodig hebt sneller vinden. Koken betekent dat je heel veel verschillende dingen tegelijkertijd moet doen. Als je niet veel tijd hebt en dingen snel gedaan moet krijgen, is een goed georganiseerde voorraadkast dus een enorme hulp.

Organiseer de ingrediënten op basis van het type voedsel

Hoe kun je dit het beste aanpakken? Het is heel simpel: je kunt bijvoorbeeld blikwaren aan de ene kant en rijst, groenten en pasta aan de andere kant van de kast plaatsen.

Bewaar ingrediënten in blikken en glazen potten

Je hebt vast wel ergens enkele oude jampotjes of andere containers liggen. Denk eraan om altijd enkele glazen potten te bewaren en te recyclen. Ze kunnen gebruikt worden voor het opslaan van ander voedsel en met wat zorg  goed genoeg blijven om vaker opnieuw te worden gebruikt.

Glazen potten kun je gebruiken voor het bewaren van ingrediënten zoals rijst, pasta, meel en suiker. Het is ook een geweldig en praktisch idee om potten te labelen. Op die manier zijn ingrediënten gemakkelijk te vinden en raak je niet in de war.

Op dezelfde manier kun je blikken bewaren en labelen. Ideaal zijn blikken met een deksel. Kleine glazen potten zijn daarnaast uitstekend geschikt voor het bewaren van allerlei soorten specerijen. Op deze manieren kun je je ontdoen van die vervelende pakken die nooit goed sluiten en waardoor voedsel vaak in je voorraadkast morst. 

Voeg planken toe om je voorraadkast georganiseerd te houden

Als je niet genoeg ruimte in je voorraadkast hebt, kun je misschien wat planken toevoegen. Anders zal het erg moeilijk zijn om alles georganiseerd te krijgen.

Sommige producten kunnen gemakkelijk vergeten worden als ze achterin de kast staan. Als je ze vervolgens wilt gebruiken, zie je dat de houdbaarheidsdatum is vervallen en moet je ze weggooien. Dan heb je geld uitgegeven aan iets wat je niet eens hebt gebruikt.

Daarom is het het beste om te proberen de dingen die je als laatste hebt gekocht achterin de kast te plaatsen en de rest naar voren te schuiven. Op die manier gebruik je automatisch eerst de oudste ingrediënten en voorkom je verspilling.

Hang haken onder de planken

Als je niet genoeg ruimte hebt in je voorraadkast en je ingrediënten en servies bij elkaar moet houden, kun je misschien wat haken aan de onderkant van sommige planken hangen. Op die manier bespaar je ruimte en deze haken kun je dan gebruiken om mokken of andere items op te hangen.

Gebruik opslagdozen

Houten kisten of rieten manden zijn zeer praktische opties voor het opslaan van zwaardere items. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om fruit, groenten, blikken of flessen water te bewaren.

Houd er rekening mee dat dit soort items ook beter niet bovenop een kast geplaatst worden. Dit kan namelijk voorkomen dat ze vallen en iets breken. Probeer ze in hun eigen dozen, op de grond of in een onderste kast te bewaren.

Bewaar ingrediënten in blikken en glazen potten

Maak een inventaris van wat er in jouw kasten ligt

Een andere manier om bij te houden welke ingrediënten je hebt, is door een inventaris op te maken van alle producten die je al in je voorraadkast hebt. Doe dit wanneer je jouw voorraadkast opnieuw organiseert en wanneer je nieuwe ingrediënten koopt. Op die manier weet je precies wat je hebt en wat je er nog bij moet halen.

Je kunt je inventaris vastmaken op de deur van de voorraadkast. Vervolgens kun je doorhalen wat je hebt opgebruikt en noteren wat de volgende keer te kopen.

Probeer onze ideeën eens uit en je zal jouw voorraadkast perfect georganiseerd en sprankelend schoon kunnen houden. Probeer consistent te zijn met het schoonmaken, organiseren en gebruiken van de ruimte.

Vergeet niet dat als je alles schoon en netjes kunt houden, het makkelijker zal zijn om het huishouden gedaan te krijgen.