Sleutels om thuis een buffet te organiseren
Wanneer je de presentatie van een buffet voor thuis ontwerpt en gaat organiseren, dan is het erg belangrijk om bepaalde aspecten te analyseren. Deze sleutelelementen bepalen het succesniveau dat je zal hebben. Je zult je gasten ook aangenaam verrassen.
Het is cruciaal om te erkennen dat de presentatie van een goed thuisbuffet gekoppeld is aan zowel esthetische als technische factoren. Dat wil zeggen, de decoratie van je buffet is net zo belangrijk als de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat je gaat bereiden.
Je moet ook nadenken over welke tijd van het jaar je je feest gaat organiseren, de nationaliteit van je gasten en hun leeftijd en aan de hand daarvan te plannen. Tot slot, maar niet minder belangrijk, moet je ook rekening houden met de gemiddelde kosten per hoofd die je wilt uitgeven.
Laten we nu eens kijken naar een praktische formule of techniek die je kunt gebruiken om je volgende buffet thuis te organiseren. Later zullen we bekijken hoe je goed gebruik kunt maken van kleur bij verschillende voedingsmiddelen en serveerschalen.
Thuis een klein buffet organiseren: de VOHB-techniek
Je vraagt je misschien af wat de VOHB-techniek is? We vertellen het je hieronder. De VOHB-techniek omvat het ontwikkelen van elk van de aspecten waar elke letter op zijn beurt voor staat. Hier zijn de sleutels tot succes voor alle stappen die je maakt bij het plannen en organiseren van een thuisbuffet:
V = Versheid, erg belangrijk om thuis een buffet te organiseren
Elk voedsel dat je in buffetvorm presenteert, of het nu koud voedsel is of op kamertemperatuur, moet vers en zeer recent bereid zijn.
Zorg ervoor dat je de verschillende voedingsmiddelen correct snijdt en dat de resulterende porties er niet droog of misvormd uitzien. Je moet ook goed op koude of warme sauzen letten, om te voorkomen dat ze een laagje vormen op het oppervlak als ze daar te lang staan.
Bij gebak moet de textuur en kleur er aantrekkelijk uitzien. Ook mogen de salades niet lijken alsof ze al een week staan te marineren.
En hoe zit het met desserts? Taarten en andere gesneden items moeten netjes en compact worden gesneden en er niet uitgedroogd uitzien.
O = Overvloed
Dit aspect van overvloed moet een cruciale rol spelen bij de presentatie van je buffet. Je moet zoeken naar de juiste maatschalen en serveerschalen op basis van zowel het aantal gasten dat je hebt en afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat je gaat serveren.
Het is belangrijk om schalen te vermijden die er half leeg uitzien. Dit omvat slakommen, kannen met drankjes en sauzen, borden met hapjes, etc. Hierdoor lijkt het alsof er niet genoeg voedsel is om rond te gaan.
Je kunt spelen met de weergave van de hele buffettafel en de serveerschalen om een mooi, voluitziend effect te produceren. Vul de serveerschalen en kannen tot minstens driekwart vol en je kunt deze met doeken bedekken totdat je gasten klaar zijn om te eten.
Het is zelfs een goed idee om de ruimtes tussen de gerechten kleiner te laten lijken door bladeren, bloemen, enz. er tussen te leggen. Dit is een uitstekende manier om een gevoel van overvloed in de presentatie te creëren.
H = Hoogte
Hoogte, wanneer goed gebruikt bij een buffet, vervult de functie van het doorbreken van de monotonie. Het helpt ook om de verschillende voedingsmiddelen die je presenteert eruit te laten springen. Het kan zo meer volume en variëteit en ze er smakelijker uit laten zien.
In de huidige markt kun je een bijna oneindig scala aan weergave-items vinden, zoals dozen en rekken om schalen van verschillende hoogtes te maken. Op deze manier kun je gebruik maken van verschillende kommen, serveerschalen en schotels die op verschillende hoogtes zijn neergezet.
Met behulp van deze hulpmiddelen kun je een gevarieerd uiterlijk voor je buffet creëren en helpen om de verschillende voedingsmiddelen harmonieus samen te brengen.
Verschillende hoogtes helpen je ook om een visueel effect te creëren dat je gasten, zelfs degenen aan tafel, helpt om de verschillende etenswaren op te merken. Ze kunnen uitkijken naar wat ze zullen kiezen om te eten.
B = Balans
Balans verwijst niet alleen naar het feit dat koud voedsel koud moet blijven en warm voedsel warm moet blijven. (Dit geldt natuurlijk zowel voor het gebruik van rechauds als voor kookplaten.) Het verwijst ook naar de harmonie die je hele buffetdisplay zou moeten uitstralen.
Zorg er bij het organiseren van je huisbuffet voor dat elk voedsel dat je serveert een aantrekkelijke en geschikte kleur heeft voor het voedseltype. Dit draagt ook bij aan de harmonieuze weergave.
Iets weten over kleurenpsychologie is erg handig. Dit zal je helpen wanneer je rekening houdt met de omgeving of het gevoel van de kamer waar je je thuisbuffet organiseert. Houd rekening met het bestaande decor van de kamer en voeg indien nodig kleur en decoraties toe.
Maar hoe zit het met de kleur van het voedsel dat je serveert, evenals de kleur van de serveerschalen? Wat moet je weten?
Hoe kleur in voedsel te gebruiken wanneer je thuis je buffet organiseert
Kleur speelt een cruciale rol bij de presentatie van voedsel. Veel van de fouten in levensmiddelenbedrijven zijn te wijten aan het feit dat de effecten van bepaalde kleurcontrasten niet aantrekkelijk zijn.
Hier is een handige tip. Je moet kleurrijke etenswaren tegen een neutrale achtergrond presenteren. Overweeg ook goed de relatie tussen bepaalde kleurcontrasten.
Plaats met dit in gedachten donkere etenswaren op gewone of lichtgekleurde schotels. Lichter voedsel moet op borden met intense of donkere tinten liggen.
Thuis een buffet organiseren – tips voor het gebruik van kleur bij het serveren van gerechten
Wil je enkele voorbeelden van het juiste gebruik van kleur in voedseldisplays en serveerschalen? Hier zijn enkele tips over welke kleuren je kunt gebruiken met verschillende soorten voedsel:
- De kleur rood past heel goed bij warm eten. Je kunt bijvoorbeeld schalen van klei en koper gebruiken.
- De kleur groen is een uitstekende combinatie voor koude en frisse secties. Denk bijvoorbeeld aan salades, heel fruit, gesneden fruit… een goede keuze om deze te decoreren met groene planten, vijgenbladeren, enz.
- Blauw is ideaal voor de presentatie van gekookte zeevruchten, koude schotels, vissalades, enz. Aangezien deze kleur nauw verbonden is met de zee, raden we je aan het decor een beetje op te vrolijken als je een buffet met zeevruchten als thema kiest. Probeer wat gaas, roeispanen, roeren, ankers, kleine boten te gebruiken om de tafel te versieren…
- De kleur geel is geschikt voor het identificeren van secties zoals gebak, brood en gedroogd fruit en noten. Om het gewenste effect te creëren, kun je bijvoorbeeld met graanstengels, kleine rieten houders en gedroogde bloemen decoreren.
- Hoe zit het met de kleur wit? Deze kleur kan erg handig zijn om neutrale secties te intensiveren waar je dingen zoals paté, honing en jam uitstalt. Gebruik witte borden, schalen en kommen om het gevoel van reinheid te benadrukken.
We hopen dat deze paar belangrijke tips je zullen helpen de volgende keer dat je thuis een buffet organiseert. We zijn er zeker van dat je gasten onder de indruk zullen zijn. Heb je een buffet georganiseerd, dan willen we heel graag de resultaten zien!