Bekijk al deze verschillende soorten aanrechtbladen
Als er een deel van het huis is dat echt je aandacht verdient, is het de keuken. Het is een plek waar elk gezinslid samenkomt, waar je maaltijden klaarmaakt en leuke, lange gesprekken voert met iedereen. Met dat in gedachten willen we je allerlei soorten aanrechtbladen laten zien, zodat je de juiste voor kunt kiezen.
Het aanrecht van je dromen
Denk je er over om je keuken te verbouwen? Buiten het meubilair, het decor en de apparaten, zijn een aantal van de belangrijkste dingen waar mensen op letten de opslagruimte, verlichting en ervoor zorgen dat de keuken de juiste afmetingen heeft, zodat je er comfortabel in kunt bewegen.
Maar er is nog iets waar we rekening mee moeten houden bij een keukenrenovatie. Dat is het aanrecht. Het is het oppervlak dat je gaat gebruiken om al je eten te bereiden, en het geeft je keuken een heel specifieke uitstraling.
Sommige soorten aanrechtbladen zijn kwetsbaarder dan andere. Er zijn enkele soorten voor alle doeleinden en andere werken heel goed met specifieke stijlen. Meer weten over alle soorten? Blijf dan lezen!
Soorten aanrechtbladen
1. Hout
Een van onze favoriete soorten aanrechtbladen is hout. Het is niet alleen vanwege hoe mooi het eruitziet, het is ook een extreem veelzijdig materiaal. Dat gezegd hebbende, vergt het wel veel meer zorg en onderhoud dan andere materialen.
Enkele van de belangrijkste zwakke punten van hout zijn vocht of het feit dat het gemakkelijker beschadigd raakt dan andere materialen. Je zult het af en toe moeten schrobben, schuren en lakken. Vlekken kunnen erin gaan doordringen en het hout wegslijten, dus als je het regelmatig lakt, blijft het lang mooi.
2. Natuurlijke stenen
Granieten aanrechten zijn een van de meest voorkomende soorten in de keuken. Ze zijn geweldig als je kinderen hebt, omdat ze duurzaam zijn en bestand tegen hitte en de meeste andere soorten schade. Er zijn andere steenopties zoals marmer, maar daar is meer onderhoud bij betrokken.
Wat de nadelen van andere steenopties betreft, is het belangrijkste dat het vermelden waard is dat het aan de poreuze kant is. Dit betekent dat dingen er gemakkelijker in doordringen en dat het erg moeilijk kan zijn om er vanaf te komen. Dat geldt vooral voor olie en vet.
3. Roestvrij staal
Als je op zoek bent naar een super duurzaam aanrecht, dan is dit een van de beste soorten voor jou. Roestvrij staal is in wezen onsterfelijk. Het is ondoordringbaar voor vocht, extreem sterk en daarom moeilijk te beschadigen. Het kan ook hoge temperaturen aan. Een ander groot sterk punt is dat je naadloze ruimtes kunt maken omdat het uit een stuk gemaakt kan worden.
Roestvrij staal geeft je keuken een industriële uitstraling die geweldig is voor moderne keukens.
Een ding om rekening mee te houden is dat dit soort werkbladen vaak duur zijn. Dit komt door de hoge kwaliteit. Er komt namelijk veel gespecialiseerde arbeid kijken bij het maken van roestvrij staal.
4. Synthetische materialen voor aanrechtbladen
Synthetische materialen zijn ook een veel voorkomende optie voor het aanrecht. Deze zijn over het algemeen veel goedkoper omdat ze zijn gemaakt van laminaat of geperst hout en een buitenlaag die in veel verschillende opties verkrijgbaar is. Bijvoorbeeld imitatiehout, steen of staal.
Kies je voor een aanrechtblad van kunststof, dan is het ook gemakkelijk om het te onderhouden. Deze zijn hittebestendig en kunnen krassen en andere soorten beschadigingen weerstaan.
Ze hebben echter enkele nadelen. Water kan erg slecht voor ze zijn en ze slijten sneller dan andere soorten aanrechten. Deze zijn echter een goede optie als je een relatief klein budget heeft. Houd er wel rekening mee dat je ze op de lange termijn waarschijnlijk zult moeten vervangen, en veel eerder dan bij andere materialen.
Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende soorten aanrechtbladen. Ze passen ook bij alle budgetten en behoeften. Het enige dat je hoeft te doen, is een duidelijk beeld hebben van de voor- en nadelen van elk, en de uitstraling die je aan je keuken wilt geven. Neem nooit een beslissing voordat je alle informatie hebt.