Alles wat je moet weten over de industriële look
De industriële look is een decoratief ontwerp dat stamt uit de jaren ’50. Hij gaat helemaal terug tot aan de oude industriële pakhuizen van New York. Dit werden later huizen voor kunstenaars en immigranten, die zich geen appartement in het stadscentrum van New York konden veroorloven.
Deze look wordt vooral gekarakteriseerd door een visueel aantrekkelijke maar toch niet pretentieuze architectuur, gekoppeld aan een bepaalde structuur en eenvoudige materialen.
Balken, bakstenen en cement vormen de kern van het industriële ontwerp.
Retro en vintage stijlen spelen ook een rol in dit ontwerp en komen tot leven door het gebruik van elementen die de tand des tijds hebben doorstaan.
Hieronder brengen we je op de hoogte van de belangrijkste kenmerken van de industriële look, zodat je er een beter idee van kunt krijgen.
Zeg met de industriële look vaarwel tegen muren
Een essentieel aspect voor het creëren van een industriële ruimte is het kiezen van een wijde open ruimte. Zolderetages lenen zich vaak goed voor dit ontwerp omdat ze grotendeels open ruimten zijn waar je meubilair vrij geplaatst kan worden.
Hoge plafonds
Hoge plafonds zijn erg belangrijk om dit ontwerp precies goed te krijgen omdat ze de interne structuur van het huis laten zien.
Het is een look die geïnspireerd is op de industriële pakhuizen die het grootste deel van hun framewerk bloot lieten.
Helaas bezitten niet alle huizen een dergelijk plafond. Als dat bij jou het geval is, dan zul je gewoon je kamer aan moeten passen aan de regels van de industriële look.
Bakstenen muren
Een ander idee om de industriële look in je huis te krijgen is door middel van het gebruik van zichtbare bakstenen. Daarvoor hoef je echter geen echte bakstenen te gebruiken. Je kunt ze in natuurlijke kleuren vinden of je kunt ze bijvoorbeeld wit schilderen.
Als de structuur van je huis het niet toelaat om bakstenen te gebruiken, dan kun je in veel winkels decoratief behang vinden die de textuur van echte stenen imiteert.
Stenen muren hebben vaak stukken met een andere kleur of met vlekken. Bakstenen mogen onderling verschillend of zelfs gebroken zijn. Dus maak je geen zorgen wanneer ze er niet perfect uitzien. Imperfectie is namelijk normaal bij de industriële look en geeft zelfs een speciaal accent aan de ruimte.
Balken, pijpen of roestige leidingen die je kunt zien zijn een ander basiselement van de industriële look. Ze geven de ruimte een koude somberheid, die ervoor zorgt dat je huis een onafhankelijke en elegante uitstraling krijgt.
Zoals je kunt zien is deze look niet gericht op het creëren van een perfecte ruimte, integendeel. Er moeten onregelmatige texturen en onvolkomenheden zijn, zelfs wanneer je in een nieuw gebouw woont.
Grote ramen
Raamvensters of grote glazen ruiten zijn ook typisch voor oude fabrieken. Het glazen deel van deze ramen moet groot en ruim zijn, rechthoekig en een metalen omlijsting hebben. Hierdoor kan natuurlijk licht naar binnen stromen, waardoor de hele ruimte oplicht.
Denk er echter aan geen gordijnen te gebruiken om je ramen te bedekken want dit kan je natuurlijk licht kosten. Als je ze toch ergens mee wilt bedekken, dan is het misschien een goed idee om witte of neutraal gekleurde jaloezieën te gebruiken.
Meubels en accessoires
Meubels in de industriële stijl hebben vaak sterke en donkere kleuren die verschoten zijn om die koude sfeer te bewerkstelligen.
Probeer antieke meubels te vinden en zet ze op strategische plaatsen neer. Ze hebben namelijk een belangrijke visuele rol.
Metaal en staal zijn de basiselementen van deze look. Je kunt ze gebruiken voor plafonds, muren, meubels, stoelen, lichtornamenten, accessoires en voor al het andere wat je te binnen schiet.
Om te voorkomen dat je kamers een te koude sfeer krijgen kun je hout gebruiken want dit geeft meer warmte. De combinatie van metaal en hout brengt balans aan in je huis.
Cement, aluminium en glas zijn ook elementen die goed bij deze look passen. Ze kunnen namelijk een sombere atmosfeer creëren. Het is de moeite waard om ze samen met accessoires zoals leren of metalen fauteuils, stoelen en banken te gebruiken.
We kunnen dit soort ‘industrieel’ meubilair vinden in winkels voor curiosa of tweedehands goederen. Je kunt ook unieke stukken vinden die meer persoonlijkheid geven aan je kamers in antiekwinkels.
Kleuren
Het kleurpalet van de industriële look komt neer op wit, zwart, grijs, bruin, beige en blauw. Deze kleuren passen goed bij donkere tinten die zo typisch zijn voor de industriële look.
Wanneer je niet zo’n koude sfeer wilt creëren kan je ook een lichter kleurpalet proberen, door veel witte en pasteltinten te gebruiken.
Minimalisme
Het belangrijkste doel is om goed gebruik te maken van je ruimte, zodat er harmonie ontstaat in je ontwerp. Om dit te bereiken moet je kieskeurig zijn in de decoratieve accessoires en objecten. Zo bespaar je ook nog eens ruimte.
Zoals we vandaag gezien hebben is de industriële look tegelijk stoer en elegant. Durf jij hem uit te proberen?