Top tips voor het waterdicht maken van je kelder

Het waterdicht maken van je kelder is essentieel. Deze ruimtes zijn berucht om het feit dat ze gevoelig zijn voor vocht, maar er zijn veel verschillende manieren om het buiten te houden.
Top tips voor het waterdicht maken van je kelder

Laatste update: 25 april, 2020

In het volgende artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het waterdicht maken van je kelder en andere ondergrondse ruimtes die gevoelig kunnen zijn voor vocht.

Als je huis een ondergrondse structuur heeft, zoals een kelder, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt met vocht. Hoewel dit over het algemeen iets is waar een expert voor moet zorgen, kun je als huiseigenaar zelf een kijkje nemen en kijken of er problemen zijn.

Waterschade in kelders

Waterschade aan een vloer

Kelders kunnen voor allerlei verschillende dingen worden gebruikt, van opslagruimten tot speelkamers en zelfs tot garages waar je je auto kunt stallen. Deze ruimtes, die meestal onder het hele huis doorlopen, lopen echter vaak een groter risico op waterschade.

Dit geldt met name in steden, gebieden met hevige regenval, huizen in de buurt van grote waterbronnen of gebouwen die op grond zijn gebouwd.

Als het regent of sneeuwt, dan laat de aarde overtollig water vrij en deze vochtigheid baant zich een weg door de muren en vloeren naar de kelder.

Als je kelder problemen heeft met vocht, dan is het eerste dat je opvalt donkere (schimmel) plekken en schilferende verf. Dit is echter meer dan alleen een kwestie van esthetiek: vochtige huizen lopen meer risico op verzakken, insectenplagen (zoals termieten) en zelfs op giftige gaslekken.

Hoe je je huis en kelder waterdicht kunt maken

Dus het eerste dat je moet doen, is proberen te voorkomen dat er water in je huis komt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je kelder waterdicht te maken.

1. Verander je afvoeren

Vloer met afvoerput

Het eerste dat je moet doen, is alle oude of kapotte afvoeren verwijderen. Als ze het water niet goed weg laten lopen, dan kunnen ze ertoe leiden dat er vocht in je kelder komt. Als je afvoeren erg kort zijn, dan zal het water niet weglopen en zal het zich in je muren en vloeren ophopen.

2. Installeer dakgoten om je kelder waterdicht te maken

Grijs dak met witte dakgoot

Dakgoten moeten correct worden geïnstalleerd, zodat ze regenwater of gesmolten sneeuw wegleiden van de muren van je huis (en weg van je kelder). Je moet er ook voor zorgen dat de plaats waar het water naar toe loopt een goede afvoer heeft. Er moeten dus niet alleen plassen ontstaan.

3. Graaf ondiepe irrigatiesloten

Waterdicht maken van je kelder

Irrigatiesloten, bekend als geulen, worden vaak gebruikt om de waterafvoer bij gebouwen op hellingen te helpen.

4. Herstel eventuele scheuren of gaten

Scheur in een muur herstellen

Je kelder is pas volledig waterdicht als je ook de andere ruimtes in je huis hebt aangepakt. Zorg ervoor dat er geen scheuren of gaten zijn waar water in kan komen. Verschuif indien nodig het meubilair zodat je elke centimeter van je muren goed kunt bekijken.

Als je eenmaal scheuren hebt geïdentificeerd, dan is de volgende stap om ze met epoxyhars en latexcement af te dichten. Deze waterdichte formule zorgt ervoor dat er geen overtollige vochtigheid in je kelder kan komen.

5. Breng natriumsilicaat afdichtmiddel aan in je kelder

Gebruik natriumsilicaat om je kelder waterdicht te maken

Zowel je muren als vloeren moeten waterdicht zijn als je wilt dat je kelder echt vochtvrij is. Een geweldig product dat je kunt gebruiken, is natriumsilicaat, dat een solide afdichting op elk oppervlak creëert, scheuren opvult en poriën bedekt die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Verder advies voor het waterdicht maken van je kelder

Kelder van steen

Als je kelder van bakstenen of betonblokken gemaakt is, dan zijn er veel redenen waarom deze vochtig kan zijn. Als water zich ophoopt in het sediment in de muren, kunnen de blokken vaak zeer snel beginnen af te breken.

Om dit tegen te gaan, moet je de binnenkant van je muren afdekken met een speciale waterdichte afdichting die water, zout en andere stoffen buiten houdt.

De eerste stap is het verwijderen van verf of muurbekleding. Zelfs als je geen tekenen van vocht kunt zien, dan is deze mogelijk achter de verf verborgen. Wrijf vervolgens de muren af en schrob ze zodat het oppervlak zo schoon mogelijk is.

Als er lekken zijn, dan kun je een gat maken waar het water naar binnen komt en deze vervolgens weer goed afdichten. Een andere optie is om de mortel rond defecte stenen te verwijderen en te vervangen.

Welke methode je ook kiest, je hebt waterdicht cement nodig, speciaal ontworpen voor kelders. Als het eenmaal droog is, dan kun je het schuren en in een kleur schilderen die je mooi vindt. En dan kun je eindelijk gedag zeggen tegen vocht!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez-Rojas, M. I., Cuevas-Arrabal, M. M., Moreno Escobar, B., & Martínez Montes, G. (2017). El cambio de paradigma de la gestión del drenaje urbano desde la perspectiva del planeamiento. Una propuesta metodológica. Boletín de La Asociación de Geógrafos Españoles. https://doi.org/10.21138/bage.2492