Klassieke stijlen stoelen en hun namen
Je hoeft meubels niet aan hun stijl of historische periode te herkennen om van een goed interieur te genieten. Als je er echter een beetje kennis over hebt, dan kun je beter waarderen wat je ziet en er een vollediger perspectief op krijgen. Blijf lezen voor ons overzicht van klassieke stijlen van stoelen.
We hebben Franse stoelen en fauteuils uit verschillende periodes uitgezocht, omdat we denken dat ze voor de geschiedenis het meest representatief zijn. Een aantal periodes worden in het meubeldesign als esthetisch belangrijker gezien.
En als je weet hoe je de periode van een stoel en de naam van de stijl kunt vertellen, dan is dat uiteindelijk een teken van onderscheid, opleiding en cultuur.
Dat is uiterst belangrijk als het om het kopen of verkopen van antiek gaat. Antiek kopen is een echte kunst, maar je kunt het ook leren. Het houdt in dat je verder kunt gaan dan basale dingen, zoals of een stoel groot of klein is, of lelijk of mooi. Dit is waar je echt naar op zoek moet zijn.
Klassieke stijlen stoelen
De Lodewijk XIII-stoel
Deze stijl heeft veel spiraalvormige etsen. Je ziet ze op de armleuningen, poten en de versterkende stukken aan de basis. Het is het meest onderscheidende kenmerk van deze stijl van de klassieke stoel.
Deze stoelen waren tussen 1610-1643 populair. Dit is ook de periode waarin we de eerste wandtapijten zien. Mensen maakten ze meestal van leer, maar er waren ook enkele van ander textiel.
Voor deze stoel gebruikten timmerlieden donker hout en een draaibank. Het was ook gebruikelijk om een buitenlaag van ebbenhout te hebben. Alle meubels uit deze periode in de geschiedenis zijn somber en op architectuur geïnspireerd.
De oudste stoelen in deze stijl zijn recht. Pas naarmate de jaren verstreken, begonnen de lijnen een beetje zachter te worden. Een aantal van hen hebben ook marmeren afzettingen en ebbenhouten etsen.
Deze stoelen hebben een hoge rugleuning en hebben soms zelfs oren. De poten zijn kort en op een draaibank gemaakt. In veel gevallen hebben ze aan de basis H- of X-vormige wapeningsstaven.
De meest voorkomende vorm voor de voeten zijn spindels, lamsbotten of spiralen. Enkele van de decoratieve ontwerpen die je op een Lodewijk XIII-stoel ziet, zijn onder meer ruiten, fruit, engeltjes en lauriertakken.
Lodewijk XIV stoel: barokstijl
Deze stijl van klassieke stoel is gemakkelijk met een ‘Castiliaanse stoel’ te verwarren. Er zijn echter een paar manieren om ze uit elkaar te houden. Lodewijk XIV, de ‘Zonnekoning’ genoemd, hield van Frans handwerk van hoge kwaliteit en steunde altijd de mensen die het maakten.
Deze stoelen stonden overal in het paleis van Versailles. Het zijn grote, sierlijke stukken met inscripties die met muziek, drietanden en trofeeën verband houden.
Het doel van die etsen was om de goddelijkheid van koning Lodewijk XIV over te brengen. Ze hadden ook veel lak en inleg van koper en andere metalen. Deze waren van rond 1643-1710.
Lodewijk XV stoel: rococostijl
Rococo is eigenlijk gewoon een uitloper van barok. Er is een nadruk op decadente vormen, delicate rondingen en versieringen. Dit zie je ook aan zowat elk onderdeel van een Lodewijk XV stoel.
In deze periode werd ook asymmetrie in textiel geïntroduceerd en gingen mensen van de donkere houtsoorten van andere periodes naar lichtere houtsoorten, zoals rozenhout en hout van fruitbomen. De meest voorkomende kleuren voor de bekleding waren pasteltinten. Deze stijl van klassieke stoel was tussen 1715-1775 het meest prominent.
De belichaming van stijlen klassieke stoelen, de Lodewijk XVI: neoklassieke stijl
Deze stijl was op strikte symmetrie gericht en had ook relatief eenvoudige details langs de rechte lijnen. Je kunt dit soort stoelen gemakkelijk aan de medaillon- of schildvormige rugleuning herkennen, hoewel je er misschien ook enkele met vierkante ruggen ziet.
De bekleding was nog grotendeels in lichte kleuren. De satijnen stof heeft over het algemeen een gestreept patroon. Ze hebben ook rechte, gecanneleerde poten die in een op klassieke zuilen geïnspireerde kop eindigen.
Deze stoelen waren vooral tussen 1774-1792 populair. Hun schoonheid is echter een inspiratie voor talloze meubelontwerpers geweest die daarna kwamen. Zelfs als de stijlen zijn veranderd, zie je in moderne stoelen nog steeds stukjes van dit ontwerp.
Klassieke stijlen stoelen: de directoire
De Franse Revolutie maakte een einde aan Lodewijk XVI en zijn stijl. De stijl die daarna kwam, was de directoire-stijl, die afkomstig is van de groep mensen die Frankrijk tussen de revolutie regeerde en het moment waarop Napoleon de macht overnam. De periode voor deze stoel was 1793-1802.
Het was een tijd van eenvoud, als reactie op de extravagantie waartegen de Franse Revolutie terugvecht. Het is ook een verbazingwekkende vereenvoudiging van de Lodewijk XVI-stijl.
De armleuningen en poten van deze klassieke stoel hebben zachte rondingen. De bekleding is ook heel eenvoudig en meestal van leer.