Kies het juiste glas bij het juiste drankje

29 december, 2019
Om echt van een drankje te kunnen genieten, moet het in het juiste glas worden geserveerd. Daarom moet je weten welk soort glas het beste bij je drankje past.

Experts zeggen dat het drinken van wijn uit een wijnglas anders smaakt dan het drinken uit een normaal glas. Zou dit psychologisch kunnen zijn? Kies daarom het juiste glas bij het juiste drankje.

Horecaspecialisten zijn er duidelijk over dat wanneer je een drankje serveert het belangrijk is om het in een passend glas te schenken. Is het mogelijk dat het anders smaakt in verschillende soorten glazen? Ja!

We raden je daarom aan om een goede voorraad van verschillende soorten glazen thuis te hebben zodat je voorbereid bent op elk drankje. Van deftige diners tot brunchen tot wat snelle hapjes, het is belangrijk om na te denken over welke drankjes je serveert.

Juiste glas voor de lekkerste drankjes

Het juiste glas voor elk drankje

Waarom voelt het raar om bepaalde drankjes uit de verkeerde glazen te drinken? Het is vaak te wijten aan de manier waarop we het glas vasthouden, aan het koolzuur  of de manier waarop we de drank ruiken. 

Hoewel dit concept abstract lijkt, is het echt belangrijk om bij het serveren van de drankjes rekening te houden met het soort glas en dus het juiste glas te kiezen. Het is heel gemakkelijk om snel in de war te raken.

Esthetisch gezien betekent een drankje geserveerd in een verkeerd glas dat het niet hetzelfde smaakt. Je voelt dan gelijk vanaf het begin een zekere afkeer voor het drankje.

Het toont formaliteit als je aandacht schenkt aan de esthetiek van de drankjes die je serveert. 

Het juiste glas bij het juiste drankje

Een glas voor rode wijn

We geven je nu enkele voorbeelden van de soorten glazen die het beste passen bij elk drankje. Sommige glazen kunnen goed werken voor verschillende soorten drankjes, maar over het algemeen heeft elk drankje zijn eigen specifieke glas. Laten we eens kijken welk glas het meest geschikt is voor welk drankje:

Wijn

Een breed glas met de bovenkant die smaller is dan het midden, ook wel ‘kelk’ genoemd. Dit is de beste manier om wijn in te schenken. Je kunt de geur makkelijk ruiken en de ‘tranen’ lopen makkelijk terug in het glas. Er is ook een pootje aan de basis van het glas aanwezig, zodat het oppervlak waarop het glas wordt geplaatst de temperatuur van de vloeistof niet doet veranderen.

Bier

Keramisch of een glazen kan met een handvat om vast te houden. Het is een vergissing om uit een fles te drinken omdat bier moet ‘ademen’ en CO2 moet vrijlaten. Wat het handvat betreft, dat is om te voorkomen dat je handen de vloeistof opwarmen terwijl je het glas vast pakt.

Frisdranken

Bij voorkeur schenk je frisdranken in brede glazen, zodat je veel ijs kunt toevoegen en de vloeistof kan ademen en de koolzuur kan vrijgeven.

Het juiste glas voor champagne

Dit glas zou hetzelfde moeten zijn als het wijnglas, maar wel veel smaller. We gebruiken een veel smaller glas omdat de champagnebubbels dan langer in het glas blijven. Het heeft ook een pootje en een basis.

Sterke dranken

Whisky, een martini en de meeste likeuren kunnen worden geserveerd in een klein, breed glas met een paar ijsblokjes. Het idee is dat deze glazen klein zijn omdat je niet veel van deze drankjes drinkt.

Bij een belangrijke maaltijd of diner is het gemakkelijk te zien wanneer de drankjes in de verkeerde glazen worden geserveerd. Als dit in een bar of restaurant gebeurt, geeft dit soms de kwaliteit van de bar of restaurant aan.

Protocol van glazen tijdens het diner

Kies het juiste glas tijdens het diner

Normaal gesproken zijn er formele regels om dingen op tafel te plaatsen. Dit noemen we ook wel een protocol. De glazen, borden en bestek zouden het protocol moeten volgen.

  • Een waterglas: als algemene regel geldt dat men in de meeste gevallen bij het eten water drinkt. Daarom is het essentieel om er een exclusief glas voor te hebben.
  • Wijnglazen: één voor rood en één voor wit. Bij een belangrijk diner is het mogelijk om twee soorten wijn te proeven. Daarvoor heb je dan twee soorten glazen nodig.
  • Champagne glazen: aan het einde van sommige maaltijden, zal er misschien een toast worden uitgebracht. Daarom is het belangrijk om een champagneglas te hebben. Het hoeft echter niet altijd aan het begin van de maaltijd al op tafel te staan.
  • Shot glazen: dit is een speciaal glas dat niet aan het begin van de maaltijd wordt ingeschonken. Echter kan het aan het einde van de maaltijd worden aangeboden aan degenen die dit willen.

Het is belangrijk om bovenstaande te onthouden voor een chique diner. Zorg ervoor dat je het juiste glas voor elk drankje hebt. Je laat je gasten zien dat je aandacht besteedt aan details en dat je rekening houdt met de formaliteit.

Barquero, J. Daniel; Fernández, Fernando: Los secretos del protocolo, las relaciones públicas y la publicidad, Lex Nova, 2007.