IKEA Art Event: kunstwerken aan je voeten
Het doel van IKEA is altijd geweest om het dagelijks leven van mensen te verbeteren. Met deze filosofie in gedachten lanceerden ze in 2014 dus het IKEA Art Event. Dit is een samenwerking tussen hedendaagse kunstenaars om kunst bij mensen thuis te brengen.
Waarom zouden galerijen en musea namelijk alle goede kunst krijgen? Uiteindelijk maken kunst en design deel uit van ons en moeten ze voor iedereen binnen handbereik liggen.
Henrik Most, de creatief directeur van IKEA Art Event, zegt:
“Normaal kun je zeggen dat kunst een beperking heeft. Dat het voor weinig mensen met veel geld is of iets dat je in musea en galerijen ziet. Wij denken echter dat kunst bij mensen thuis hoort. En met deze collecties wordt kunst voor veel mensen toegankelijk. Je hoeft niet rijk te zijn om iets unieks te kopen.”
Artistieke kleden
Dit is het vijfde IKEA Art Event, een limited edition die kunst en stoffering combineert om vloerkleden met een urban art-look te maken. Dit is te danken aan acht pioniers in de creatieve sector die hun avant-gardistische concepten naar deze acht unieke, veelzijdige stukken hebben gebracht.
Volgens IKEA zijn deze stukken tapijtkunst uniek en ontworpen met het dagelijks leven in gedachten. Tegelijkertijd is het ook de bedoeling dat je het gevoel hebt dat je in een kunstgalerij bent.
Ze zijn allemaal van 100% katoen of andere natuurlijke materialen gemaakt en slechts één is er machinaal genaaid. Ambachtslieden in India en Egypte maakten de rest van de kleden, wat dus betekent dat het allemaal geweldige visuele stukken zijn.
Sinds mei zijn deze tapijten dus bij je plaatselijke IKEA te koop. Koop er dan een of meer en vul je huis met kunst!
Enkele artiesten van het IKEA Art Event van dit jaar
Chiaozza
Dit artistieke duo werkt in een breed scala van disciplines, waaronder schilderen, beeldhouwkunst, objecten, collage en fotografie.
Ze haalden de inspiratie voor hun tapijt uit het soort landschap dat typisch is voor Noord-Amerikaanse woestijnen. Het zit vol met kleuren en doodles met grappige vormen waardoor je dit stuk van 100% katoen wilt kopen.
Craig Green
Deze Londenaar is een van de meest innovatieve herenmode-ontwerpers in het Verenigd Koninkrijk. Zijn visie is om een meer genderneutrale kijk op deze kant van de mode te brengen.
Zijn kleed geeft je het gevoel in het paradijs te zijn en weg van de realiteit te komen. Het is een afbeelding die je naar een betere plek brengt.
Misaki Kawai
Deze Japanse kunstenaar is wereldberoemd om de objecten die ze maakt met papier-maché, hout, stof en andere fijne materialen zoals vilt en wol. Ze gelooft ook dat kunst draait om plezier maken.
Dit is wat ze te zeggen had over haar creatie voor het IKEA Art Event:
“Ik ben geïnspireerd door grappige dingen, gekke dingen, dat is een van de redenen waarom ik het leuk vond om dit kleed te maken, het is een heel harig object. Ik denk dat het geweldig is geworden, het is comfortabel en heeft geweldige kleuren. Het is fantastisch dat zoveel mensen ervan kunnen genieten. Ga daarom je gang, aai alsjeblieft de grote katten!“
Seulgi Lee en het IKEA Art Event
Deze Frans-Koreaanse kunstenaar geeft betekenis aan de uitdrukking “zo gelukkig als een vis in het water.” Haar kunst brengt altijd felle kleuren en het spel van het water met zich mee.
Ze zei dat ze met haar kleed ook het gevoel van water naar een binnenruimte wilde brengen. Ze liet zich door ambachtslieden in de stad Ayodhya (Noord-India) inspireren, onder het bewind van de oude Koreaanse koningin Heo Hwang-ok, maar vooral door de kracht van kleuren.
Virgil Abloh
Virgil is artistiek leider van de herenmode-lijn bij Louis Vuitton. Hij creëerde ook het modemerk, Off-White. Zijn bijdrage aan het 2019 IKEA Art Event is een ironische verklaring over het soort controlerende ouders die proberen hun meubels koste wat kost te beschermen.
De verklaring erop en het traditionele ontwerp zijn daarom bedoeld om ons idee van een Perzisch tapijt radicaal te veranderen.
“Ik wilde een ironische kijk op de traditionele houding ten aanzien van meubels waarbij de woonkamer slechts een showroom is, niet ergens waar je zit. Het ouderlijke ‘verpest het meubilair niet’ heeft volgens mij echt invloed gehad op hoe jongere mensen tegenwoordig over meubels denken.“
Dit zijn dus slechts een paar van de urban-art-geïnspireerde tapijten die je in je eigen huis zou kunnen hebben! Welke is jouw favoriet?