Houten prefab woningen: voor- en nadelen

Prefab houten huizen zijn de perfecte oplossing als je niet veel tijd hebt voordat je moet verhuizen. Maar ze hebben ook een paar nadelen met name op het gebied van duurzaamheid. Weet welke voor- en nadelen er kleven aan dit type woningconstructie voordat je besluit om er één te kopen. 
Houten prefab woningen: voor- en nadelen

Laatste update: 18 maart, 2019

Als je weleens hebt nagedacht over het bouwen van een huis, dan zijn de beroemde houten prefab woningen vast wel eens de revue gepasseerd. Deze prefab woningen zijn een imitatie van de blokhutten in de bergen of het bos, maar staan in of net buiten de stad.

In dit artikel lichten we de voordelen en ongemakken van houten prefab woningen toe. Je kunt dan zelf een weloverwogen beslissing maken of dit soort constructie geschikt voor je is.

Voordelen van houten prefab woningen

Om te beginnen willen we je graag informeren over de voordelen van een houten geprefabriceerde woning. Ze zijn al enige jaren in trek, vanwege hun snelle en praktische constructie. 

1. Ze zijn goedkoper

Over het algemeen zijn houten woningen goedkoper dan traditionele bakstenen huizen. De gebruikte materialen zijn goedkoper dan die bij een traditionele bouwstijl. Maar wees gewaarschuwd – als je ecologisch verkregen en behandeld hout wilt gebruiken, zou het weleens duurder kunnen uitpakken dan een gewoon huis.

2. Houten huizen kunnen sneller worden gebouwd

Sommige mensen hebben nogal haast om naar een nieuwe woning te verhuizen (bijvoorbeeld omdat ze huren of als er een probleem is met hun eigen huis). Ze kunnen er dan voor kiezen om een prefab huis te bouwen, omdat de bouwperiode aanmerkelijk korter is dan die van een traditioneel gebouwde woning.

Dit is zonder twijfel het allergrootste voordeel van houten prefab woningen. Je kunt kant en klare panelen en elementen kopen die eenvoudig in elkaar gezet kunnen worden. Het is slechts een kwestie van de elementen aan elkaar bevestigen.

Natuurlijk moet je wel rekening houden met de installatie van andere onderdelen, zoals elektriciteit, water, gas enz, en het leggen van een fundering. Geen van deze wordt kant en klaar geleverd. En het zijn net deze installaties die vaak het meeste tijd van de totale bouw in beslag nemen.

Prefab houten dak

3. De constructie van houten prefab woningen is groener en schoner

Wat betekent het om een schone constructie te hebben? Het houdt in dat er niet veel natte materialen, zoals cement, voor de constructie nodig zijn. Een kortere afwerktijd betekent ook dat het bouwproces de bouwplaats minder vervuild. Er zal minder afval en restmateriaal zijn. 

Als we verwijzen naar een groen bouwwerk, dan bedoelen we dat er minder water en elektriciteit is gebruikt bij de constructie. In sommige situaties kun je ook speciale gecertificeerde of hergebruikte materialen gebruiken voor de afwerking. Dit is dus beter voor het milieu.

4. Een korter vergunningsproces

Uiteraard is het mede afhankelijk van het specifieke vergunningsproces in de gemeente waar je wilt gaan bouwen, maar over het algemeen worden houten prefab houten woningen beschouwd als mobiele woningen. Daarom kun je ze in sommige gevallen bouwen op land waar geen andere bouwconstructie wordt geaccepteerd. 

In dit geval kun je jezelf veel tijd besparen met het hele proces omtrent de vergunningsaanvraag (en dat duurt soms erg lang). Als je wel een vergunning moet hebben, dan kan een architect de tekeningen zonder problemen presenteren. Dit type constructie is namelijk heel gebruikelijk.

Nadelen van houten prefab woningen

Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn wat prefab woningen betreft. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de nadelen van deze constructie. Alleen dan kom je tot een beslissing waar je 100% achter staat.

1. Financiële struikelblokken

Niet alle banken zullen zonder meer een leningaanvraag goedkeuren voor houten prefab woningen. Ze kunnen zelfs weigeren om een hypothecaire lening af te sluiten wanneer de woning al helemaal afgebouwd is.

Banken beschouwen prefab huizen als roerende goederen, en niet als onroerend goed. Hierdoor zijn prefab woningen niet altijd geschikt om een hypotheek te krijgen.

2. Het ontwerp kan ingewikkelder en duurder zijn

Terwijl een prefab constructie doorgaans goedkoper is, kun je soms wel in de problemen raken met de afwerking en de inrichting. Als je kiest voor inrichting en installaties die allemaal op maat moeten worden gemaakt, dan loopt het al gauw in de papieren.

Het ontwerp kan ingewikkelder en duurder zijn

3. Houten huizen zijn minder sterk en duurzaam

De sterkte en duurzaamheid zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal. In de meeste gevallen zijn houten prefab woningen echter niet maximaal bestand tegen extreme weersomstandigheden.

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, wordt het in bepaalde delen van het land sterk afgeraden om een houten huis te bouwen. Dit zie je in gebieden waar regelmatig tornado’s en aardbevingen voorkomen. Vergeleken met huizen die zijn gebouwd met bakstenen en cement, zijn houten woningen minder stevig.

4. Ze zijn duur in het onderhoud

Waar je ook rekening mee moet houden als je nadenkt over een houten prefab woning, is dat je het hout iedere twee tot drie jaar een speciale behandeling moet geven. Waar het op neerkomt is dat je enkele lagen verf moet aanbrengen om vocht- en waterschade te voorkomen, en om het vuurbestendig te maken. Daarmee voorkom je  tevens verwering van het hout.

Houten prefab woningen zijn erg mooi om te zien, maar zijn niet noodzakelijkerwijs de beste optie voor langdurig woongenot. Maar ze zijn wel erg geschikt als vakantiehuisjes of huisje voor het weekend. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Almonacid Canseco, R. (2013). De la arquitectura modular tradicional al sistema integral prefabricado: los proyectos de viviendas unifamiliares de Arne Jacobsen. In Jornadas internacionales de investigación en construcción.

  • Àngels Manzano. (2010). Todo sobre las casas prefabricadas. Revista Arquitectura Diseño.