Logo image
Logo image

Hoe maak je een aangebrande pan schoon?

3 minuten
We maken ons allemaal schuldig aan het laten aanbranden van onze pannen tijdens het koken! Het is echter gemakkelijker om ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke staat dan je zou denken. Volg onze tips en trucs en laat je pannen in een mum van tijd glinsteren.
Hoe maak je een aangebrande pan schoon?
Laatste update: 18 augustus, 2022

Door te leren hoe je een aangebrande pan moet schoonmaken, hoef je deze niet weg te gooien en blijft je favoriete kookgerei in topconditie.

Een normaal verschijnsel in de meeste huizen, en de enige manier om te voorkomen dat pannen aanbranden, is door ze niet te gebruiken! Dit is onmogelijk! Heb je aangebrande pannen in huis, bespaar jezelf dan uren schoonmaken en lees verder om onze tips te ontdekken.

Tips voor het schoonmaken van aangebrande pannen

Some figure
Om aangebrande pannen schoon te maken heb je een paar natuurlijke ingrediënten nodig.

Aangebrande pannen zijn een hoofdpijn voor koks die van netheid houden. Deze gebruiksvoorwerpen zijn echter resistent en kunnen met speciale zorg lang meegaan.

Houd er rekening mee dat de aangebrande korst voedsel- en vetresten bevat die zijn blootgesteld aan vuur en hitte. Hoe langer je je pannen laat staan, hoe meer de korst zich ophoopt en hoe moeilijker het is om te verwijderen. Daarom is het erg belangrijk om je pannen regelmatig schoon te maken.

Gebruik zuiveringszout en azijn om een aangebrande pan schoon te maken

Video’s van mensen die deze vetkorst uit pannen met zout halen, zijn viraal gegaan op internet, maar deze methode is niet wat we voorstellen. Gebruik in plaats daarvan een mengsel van zuiveringszout en azijn. Wanneer deze twee elementen worden gecombineerd, ontstaat er een bruisend effect dat helpt om de korst die zich op de bodem van de pan vormt los te maken.

Stapsgewijze instructies:

Volg deze stapsgewijze instructies om een aangebrande pan schoon te maken. Je hoeft niet te wachten tot de korst droog is om hem schoon te maken.

  1. Naast zuiveringszout en azijn heb je een mengkom, een lepel en handschoenen nodig om je handen te beschermen.
  2. Doe een paar eetlepels baking soda en een eetlepel azijn in de kom.
  3. Wanneer de twee elementen met elkaar worden gemengd, begint het te schuimen en vormt zich een dikke pasta.
  4. Zodra dit gebeurt, verspreid je de pasta over de bodem van de pan en bedek je alle verbrande delen.
  5. Wrijf met een zachte spons over de bodem van je pan. Je zult zien hoe de pasta wegvalt en de verbrande korst meeneemt.
  6. Afspoelen met een beetje water. Als je pan erg verbrand is, herhaal dan totdat hij schoon is.

Onfeilbaar trio: citroen, azijn en baking soda

Some figure
Door een aangebrande pan schoon te maken, gaat deze langer mee.

Eerder hadden we het over het gebruik van zuiveringszout en azijn. Maar voor deze tip gaan we citroen toevoegen. Hierdoor ontstaat meer schuim en krijg je een beter resultaat.

Stapsgewijze instructies:

  1. Draai de vuile pan ondersteboven en strooi er zuiveringszout over totdat het het hele oppervlak bedekt.
  2. Neem een halve citroen en wrijf hiermee over het hele oppervlak. Boen totdat je de originele kleur van je pan kunt zien.
  3. Voeg een paar druppels azijn toe en herhaal het proces totdat de verbrande korst verdwenen is.
  4. Spoel af met veel water. Nu kun je genieten van je schone en glanzende pan.

Vermijd het gebruik van schurende producten

Normaal gesproken gebruiken mensen harde of metalen sponzen, die erg schurend zijn. In principe kan dit werken en kan de verbrande korst verdwijnen. Op de lange termijn zal dit echter het oppervlak van de pannen beschadigen. Als zodanig verkort je de levensduur.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van scherp keukengerei dat de pan bekrast en beschadigt. Het is ook niet aan te raden om de pan tegen een oppervlak te slaan om de korst los te maken!

Ben je verrast door hoe gemakkelijk het is om een aangebrande pan schoon te maken?

We verwachten dat je bij het lezen van de titel van dit artikel niet had gedacht dat het schoonmaken van aangebrande pannen zo eenvoudig was! Met een paar simpele, natuurlijke producten bereik je een nette afwerking. Bovendien zien ze er als nieuw uit.

Denk eraan om je potten en pannen regelmatig schoon te maken. Het is moeilijker om pannen te redden die in de loop van de tijd veel vet en vuil hebben verzameld. Het kan zelfs onmogelijk zijn om ze te helemaal schoon te krijgen. Daarom is het beter om ophoping te voorkomen en onze tips op te nemen als onderdeel van je normale schoonmaakroutine.