Logo image
Logo image

Hoe je thuis het perfecte buffet kunt maken

5 minuten
Heb je er ooit aan gedacht om thuis een feest met een buffet diner te geven? In het artikel van vandaag vertellen we je hoe je het moet doen.
Hoe je thuis het perfecte buffet kunt maken
Laatste update: 25 augustus, 2019

Thuis gewoon een buffettafel neerzetten omdat je niet genoeg ruimte hebt is verleden tijd. Dit seizoen heeft elk evenement dat de moeite waard is om te bezoeken wel een geweldig en luxueus buffet. Door de perfecte combinatie van een geweldige look en geweldige smaak is het hebben van een buffet een van de grootste trends. En we zijn er helemaal weg van.

Als het gaat om buffetten, dan komt de meeste decoratie van het eten zelf. Of je het nu zelf kookt of een cateraar inhuurt, zorg ervoor dat je het voedsel weergeeft zodat de kleuren en texturen er geweldig uitzien. In dit artikel geven we je onze beste tips voor het organiseren van het perfecte buffet.

Voor een buffet heb je tafels nodig

Some figure

De tafel is de ster van elk buffet. Al je eten moet op lange tafels worden uitgestald. Als je voldoende ruimte hebt, dan raden we je aan om minstens drie buffettafels te hebben. Een hoofdtafel voor het eten, een tweede tafel voor drankjes en een derde voor nagerechten.

De meest praktische buffettafel is een grote houten schraagtafel, die je met een mooi tafelkleed kunt decoreren.

Een buffet organiseren: de hoofdtafel

Plaats je tafel indien mogelijk bij de muur vandaan, zodat je gasten aan beide kanten toegang hebben. Vergeet niet dat een buffet bijna als een circuit zou moeten werken, dus als het gaat om het voorbereiden van je tafels, dan is het belangrijk om een bepaalde volgorde te volgen.

  • Allereerst moet je borden en schalen van verschillende grootte aan één uiteinde plaatsen, zodat al je gasten de gewenste borden kunnen kiezen.
  • Vervolgens moet je de voorgerechten en salades plaatsen, gevolgd door de hoofdgerechten. Alle bladen moeten met opscheplepels, pollepels en tangen zijn uitgerust.
  • Tot slot moet je brood, servetten en bestek aan het andere uiteinde van de tafel hebben. Dit betekent dat je gasten beide handen vrij hebben, zodat ze zichzelf gemakkelijk kunnen bedienen en zich geen zorgen hoeven te maken dat ze dingen laten vallen.

De drankentafel

Idealiter zou je een aparte tafel voor drankjes moeten hebben. Daarop moet je kopjes en glazen van verschillende grootten hebben, ijs en uiteraard de drankjes zelf. Je moet ervoor zorgen dat er genoeg keuze is.

Het is duidelijk dat je de witte wijn – en elk ander drankje dat je koud wilt serveren – in een ijsemmer moet zetten om het lekker koel te houden. Er moet ook een rode wijn zijn die goed past bij het voedsel dat je serveert.

De desserttafel

Some figure

Met een beetje artistieke flair wordt dit ieders favoriete tafel. Je moet al het tafelgerei aan het begin hebben neergelegd. Je moet de desserts echter alleen serveren wanneer je gasten daadwerkelijk klaar zijn om ze op te eten, anders zullen ze bederven.

Er is geen grote tafel nodig om je desserts er fantastisch uit te laten zien. Door dienbladen en standaards te gebruiken om veel verschillende desserts op verschillende hoogten weer te geven, ziet er gewoon prachtig uit.

Tafelkleden

De tafelkleden die je voor je buffettafel koopt, moeten schoon en goed gestreken zijn. Zorg ervoor dat ze de tafel volledig bedekken en dat de uiteinden op hetzelfde niveau hangen.

Het dekken van de tafel is echter niet de enige functie van een tafelkleed. Het zijn ook geweldige decoratieve items. Ze zijn eenvoudig en ingetogen en versieren je buffettafel zonder de aandacht van het eten te trekken.

Wit is de klassieke kleur voor een tafelkleed, maar je kunt met kleuren spelen en ze gebruiken om een geweldige indruk te maken. Het combineren van grote en kleinere tafelkleden van verschillende kleuren is altijd een winnende combinatie.

Bij een buffet hoort eten

Some figure

De enige regel hier is dat je ervoor zorgt dat het serveren en eten van het eten op het buffet eenvoudig is. In het ideale geval moet je voor borrelhapjes kiezen die je van kleine borden kunt eten. Je kunt zowel warme als koude gerechten serveren, hoewel we koud eten aanbevelen, zodat je niet tot de laatste seconde in de keuken hoeft te blijven.

Je kunt bijvoorbeeld:

  • Salades en koude soepen in kleine, transparante kopjes of kommen serveren.
  • Kaasplanken, gerookt vlees, canapeetjes, groenten op mini spiesjes geserveerd met sauzen neerzetten.
  • Mini sandwiches maken. Dit zijn heerlijke voorgerechten en hapjes.
  • Hartige bladerdeeg, quiches, sushi en taarten maken, dit zijn ook klassiekers op elk buffet.

Als dessert kun je kleine cakes en gebakjes kiezen, die gemakkelijk te eten zijn. Alle Franse desserts zijn ideaal, petitfours, macarons, kleine glazen met tiramisu of zelfs mini-cupcakes zijn ook allemaal een hit op je buffet.

Extra’s

Indien mogelijk is het goed om een kleinere tafel te hebben waar je gasten gebruikt bestek en borden kunnen achterlaten, waarvan niemand ooit weet wat ze ermee moeten doen als ze klaar zijn met eten aan een buffet.

Hoewel je dit soort voedsel staand kunt eten, is het ook goed om een hoek met stoelen en bijzettafels te hebben, zodat je gasten kunnen gaan zitten en een pauze kunnen nemen als dat nodig is.

Een andere belangrijke factor is om te bepalen hoeveel voedsel je neer moet zetten. In het ideale geval moet je het niet langer dan een kwartier op de dienbladen laten staan. Het is beter om de dienbladen bij te vullen dan om voedsel te lang te laten staan.

We zijn er zeker van dat je na het lezen van ons advies al enthousiast bent over het organiseren van je eigen geweldige buffet voor de volgende keer dat er gasten komen.

Wees niet bang om je creativiteit de vrije loop te laten! Het zal er geweldig uit zien en het zal zeker een hit bij je gasten zijn. Een buffet is dus echt de beste manier om een onvergetelijke avond te beginnen.