De heropleving van de koloniale interieurs
Vandaag zeggen we hallo tegen koloniale interieurs die gekenmerkt worden door hun grote entreehallen met geschuurde houten vloeren, maar ook neutrale kleurenpaletten en verfijnd houtwerk met lambriseringen. In de wereld van interieurontwerp gaat deze stijl terug naar de koloniale tijd en haalt zijn inspiratie uit de interieurs van de rijken.
Sommige stijlen blijven altijd populair. Anderen komen en gaan met de tijd. De koloniale stijl hoort echter in de eerste groep. Deze stijl is populairder dan ooit vanwege de warmte en sereniteit die het biedt aan zowel grote als kleine ruimtes.
De oorsprong van de koloniale interieurs
Deze specifieke stijl heeft een speciale culturele mix die hem aantrekkelijk maakt. Het is geïnspireerd door het interieur van de oude koloniën in de negentiende eeuw, evenals door ambachtelijke Europese meubels die gemaakt werden met exotisch hout uit verre landen.
Teak en mahoniehout speelden een hoofdrol in koloniale interieurs. Ze nemen ons mee naar verre, tropische en exotische Aziatische landen. Vroeger creëerden ambachtslieden grote, stevige meubelstukken. De meestvoorkomende waren bijvoorbeeld:
- vouwschermen
- vitrinekasten
- dressoirs
- ook boekenkasten
Textiel
Deze stijl weerspiegelt de natuur. Linnen is de stof bij voorkeur voor koloniale interieurs en voegt frisheid toe aan het volledige interieur. Linnen kan werken voor wandtapijten, gordijnen en grote kussens op zitbanken of op de grond. Hierdoor wordt een perfecte setting gecreëerd. Je kan ook dikke katoenen stoffen gebruiken voor zitbanken of fauteuils.
In koloniale interieurs wordt ook elke vorm van natuurlijke vezels gebruikt die warmte toevoegen, zoals rotan of raffia. Dit materiaal wordt soms op meubels gebruikt. Je kan ze ook terug vinden in tapijten, gordijnen, schermen, spiegellijsten, lampen of andere decoratieve elementen. Ze worden altijd gecombineerd met donker hout.
Kleuren in koloniale interieurs
Het kleurenpalet voor koloniale huizen is neutraal. Het varieert van wit en omvat alle tinten crème, bruin en oker. Donkere houten meubels worden gecombineerd met witte of beige wandtapijten. De vloeren zijn ook in donker hout en zorgen voor een mooie balans met de lichte, neutrale muren.
De kleur komt van groene planten, kussens en andere decoratieve elementen. Dit combineert allemaal mooi zolang de kleuren niet te ver afwijken van de aardetinten. Deze variëren van oker tot rood.
Voor gordijnen zijn lichtgekleurde stoffen op donkere houten kozijnen de beste optie maar tegenwoordig vind je ook lichtgekleurde meubels in koloniale interieurs. De authentieke stijl maakt echter gebruik van:
- Exotische houtsoorten zoals iroko, mindi, teak of wengé.
- Steen, glas en ijzer geven ook nog extra karakter aan deze stijl.
- Bamboe en riet zijn ook goede keuzes voor kleine, decoratieve elementen.
Accessoires
In koloniale interieurs spelen decoratieve accessoires een grotere rol dan in andere interieurs. We denken dan vooral aan de volgende accessoires:
- grote koffers
- kandelaars
- grote lampen van ijzer of parelmoer
- antieke koffers
- vouwschermen
Canvas in natuurlijke tinten en grote keramische stukken die qua kleur op elkaar lijken zijn ook belangrijke decoratieve stukken. Er zijn tal van interieurdecoratie winkels die gespecialiseerd zijn in koloniale accessoires en waar je deze prachtige items zeker gaat vinden.
Je moet je accessoires zorgvuldig uitkiezen. Als je grote meubels in koloniale stijl gebruikt, kies je het beste slechts een paar belangrijke accessoires. In eerste instantie moet je beslissen of je wilt dat het meubilair of de accessoires de aandachtstrekkers zijn.
Een stijl die niet fout kan gaan
De koloniale stijl is een variatie op de klassieke, hedendaagse stijl. Het is een exotische en natuurlijke stijl. De koloniale stijl werkt fantastisch voor grote huizen die midden in de natuur liggen. Het kan echter ook huizen in de stad en appartementen prachtig transformeren.
Als je eenmaal bent overgeschakeld naar een koloniaal interieur is het vaak moeilijk om terug te gaan. Creëer frisse ruimtes die je verwelkomen waardoor je comfortabeler gaat wonen.
Je kan deze stijl gebruiken voor elke kamer, zelfs kinderkamers. Het contrast van de lichte stoffen en het donkere hout naast groene planten nemen je namelijk mee naar andere tijden en plaatsen. Het is een stijl die nooit faalt. Je kan je huis helemaal in een koloniale sfeer decoreren of slechts enkele elementen toevoegen om dat paradijselijke effect te krijgen van verre oorden.