Logo image
Logo image

Graslelies zien er geweldig uit en zuiveren de lucht

4 minuten
De graslelie is een zeer mooie plant, waarvan het belangrijkste kenmerk het zuiveren van de lucht is. Ontdek de verschillende soorten en maak je klaar om er een in huis te hebben.
Graslelies zien er geweldig uit en zuiveren de lucht
Laatste update: 06 februari, 2022

Als je gepassioneerd bent door de plantenwereld, heb je vast wel eens gehoord over graslelies. Deze plant is de perfecte plant met ongelooflijke voordelen. Het is zelfs erg populair omdat het de lucht in minder dan 24 uur kan zuiveren.

Het is ook bekend als de spinplant of de Latijnse naam Chlorophytum Comosum. De graslelie onderscheidt zich door het hebben van zeer lange, groene bladeren met kleine gele en witte vlekken. Het is inheems in Afrika en Azië, maar het wordt bijna overal ter wereld gekweekt.

De schoonheid en het vermogen als luchtzuiveraar hebben het bij iedereen erg populair gemaakt. Wil je er meer over weten? Blijf lezen!

Graslelies en hun kenmerken

Some figure

Een van de belangrijkste kenmerken van de graslelie is dat hij klein is en niet groter wordt dan 60 centimeter. Om deze reden is het ideaal om het te kweken in kleine appartementen of in kleine ruimtes die ondersteuning nodig hebben voor het zuiveren van de lucht. Elk van de bladeren is tussen de 15 en 75 centimeter lang en slechts twee centimeter dik.

We zien hem vaak in verschillende tinten groen, maar hij heeft prachtige bloemen die klein en wit zijn. Ze vormen de perfecte combinatie! Hieraan kunnen we toevoegen dat deze plant heel gemakkelijk te verzorgen is. Het past zich aan vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken aan en vereist slechts een matige hoeveelheid water.

De graslelie gebruiken als luchtreiniger

Het belangrijkste kenmerk van de graslelie en waarom het zo populair is, is dat het een uitstekende luchtreiniger is, zoals bewezen door wetenschappelijke studies. Het heeft ook de kracht om de lucht te vernieuwen in ruimtes die mogelijk zijn verontreinigd met koolmonoxide.

Deze plant is zo effectief dat naar verluidt tot 96 procent van de koolmonoxide in vervuilde ruimtes wordt verwijderd en het beste van alles is dat ze dit in ongeveer 24 uur lukt.

Kun je de graslelie consumeren?

De graslelie is een plant die niet alleen de lucht zuivert, maar ook flavonoïden en bufadienoliden bevat, verbindingen die het verouderingsproces helpen verminderen. Hierdoor is het normaal om je af te vragen of deze plant ook gegeten kan worden? Nou, het blijkt dat dit kan ja. Met zijn bladeren kun je namelijk thee of infusies bereiden die gunstig zijn voor onze gezondheid.

Om deze drankjes te bereiden, hoef je alleen maar een beetje water aan de kook te brengen, het uit te zetten wanneer het kookpunt bereikt en de bladeren toe te voegen. Even laten staan en consumeren. Verdampingen kunnen ook worden gemaakt volgens hetzelfde proces, maar in plaats van ze te consumeren, kun je de hete lucht inademen.

De vier soorten graslelies

Some figure

Zoals veel planten heeft de graslelie een grote verscheidenheid aan soorten en naar schatting zijn er ongeveer 200. We zullen echter vier van de bekendste noemen. Dit zijn:

  • Chlorophytum Comosum Variegatum: Een lintvormige soort met prachtige groene bladeren met witte of zeer lichtgroene randen.
  • Cc Pictoratum: Dit type graslelie heeft iets anders en dat is dat de bladeren iets donkerder zijn dan de andere. Het intense groen combineert heel goed met geel. Het onderscheidt zich ook door een langzamere groei, vergeleken met de andere in zijn soort.
  • Chlorophytum Comosum Vittatum: De bladeren zijn licht gebogen en groeien wat traag.
  • C. Capense: Wat deze soort onderscheidt van de anderen is dat de bladeren iets breder zijn.

Hoe moet je graslelies verzorgen?

De graslelie is zo gemakkelijk te verzorgen dat zelfs een beginnende tuinier hem met succes kan laten groeien. De enige specifieke zorg die het vereist, heeft te maken met blootstelling aan licht. Het moet uit de buurt van direct zonlicht zijn, zodat de bladeren niet uitdrogen. Idealiter plaats je hem in gesloten en vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Houd er ook rekening mee dat om de optimale groei te garanderen, je het op een maximale temperatuur van 30 graden Celcius mag hebben. De plant is bestand tegen lage temperaturen, maar niet tegen hogere temperaturen. Wat betreft water geven, dit moet matig zijn, zodat het substraat altijd nat is.

In het voorjaar of de zomer kun je om de twee weken kunstmest aanbrengen. Wil je je eigen graslelies in huis hebben? Ga ervoor! Je zult er geen spijt van krijgen!