Een geluidsdichte ruimte maken met onze tips
In het artikel van vandaag willen we je laten zien hoe je een geluidsdichte ruimte kunt maken van je slaapkamer. Hoe kun je geluiden van buitenaf weren, of het nou geluid is van de straat of iets anders?
Wat is er nog fijner dan het gevoel van veiligheid in je eigen huis, in de wetenschap dat er in ieder geval in één ruimte van je huis volledige stilte heerst. En waarin je heerlijk kunt genieten van een beetje rust.
Er zijn veel verschillende manieren om een geluidsdichte ruimte te creëren. Alhoewel het het meest effectief zal zijn als een expert de benodigde werkzaamheden om de ruimte geluidsdicht te maken, zal uitvoeren.
Een expert kan een slaapkamer omtoveren in een geluidsdichte ruimte waar geen enkel geluid meer doordringt. Op die manier ben jij verzekerd van rust.
Over het algemeen hebben huizen geen isolatie aan de buitenkant. Daardoor is er geen echte barrière die geluid van buiten tegenhoudt. De muren zijn niet dik genoeg en zijn meestal niet voorzien van de juiste isolatiematerialen.
Voordelen van een geluidsdichte ruimte
Misschien denk je erover om je slaapkamer, woonkamer, studeerkamer of een andere kamer in je huis geluidsdicht te maken? Je voelt je onmiddellijk meer ontspannen in een geluidsdichte ruimte. Je weet namelijk dat je in deze ruimte geen last hebt van omgevingsgeluiden.
Stilte is heel erg belangrijk. Immers, geluidsoverlast is één de grootste problemen die we tegenkomen in ons dagelijkse leven. Het geluid komt van alle kanten op ons af, en dat kan een gevoel van hevige stress veroorzaken.
Daarom is erg belangrijk voor onze algehele gezondheid om een geluidsdichte ruimte te hebben. Maar als je het je niet kunt veroorloven om een heel huis geluidsdicht te maken, dan is het uiteraard ook prima om één geluidsdichte ruimte te maken.
Onthoud, je gezondheid staat altijd op de eerste plaats.
Hoe maak je je slaapkamer geluidsdicht?
Om te beginnen moet je vaststellen op welke manier het meeste geluid de kamer binnendringt. Daarmee los je het grootste probleem het eerst op. Daarna kun je aan de slag om je muren geluidsdicht te maken.
- Ramen: in een ideale situatie plaats je dubbele beglazing, met twee dikke ramen waar zich een vacuüm ruimte tussenin bevindt. Je kunt een raam kiezen van kunststof, hout of metaal en je kunt vervolgens een geluidswerende kit gebruiken.
- Deuren: de deuren in je huis zijn meestal hol, of van dun hout gemaakt. Het is dan ook een goed idee om deze deuren om te wisselen voor dikkere deuren die een geluidsdichte barrière vormen wanneer ze gesloten zijn. Dit voorkomt dat geluiden doordringen in je kamer.
Nu je de twee grootste boosdoeners hebt aangepakt, is de tijd aangebroken om je aandacht te richten op de wanden. De meest gebruikte soort geluidswering voor wanden zijn akoestische wandpanelen.
- Akoestische schuimpanelen worden doorgaans in tegels gesneden. Vaak hebben deze een pyramide-achtige of driehoekige vorm. Het materiaal is van kunststof en kan naar wens op maat gemaakt worden. Deze panelen beperken de hoeveelheid geluid die door de kamer doordringt. Bovendien voorkomt het dat geluiden hol klinken.
- Er zijn verschillende afmetingen. Online vind je grotere en kleinere panelen. Maar 28×28 centimeter is een redelijke standaard maat en kost ongeveer tussen de €3 en €4.
- De akoestische wandpanelen zijn overal verkrijgbaar. Je kunt ze redelijk voordelig via het internet kopen via websites zoals Bol en Amazon. Maar je loopt dan wel een kwaliteitsrisico. Alhoewel de betrouwbaardere adressen wel hogere kwaliteit panels leveren, maar tegen een hogere prijs.
- Een andere oplossing is om panelen van kunstvezel te installeren, en deze te bekleden met stof. Hiermee verbeter je de akoestiek in je kamer en beperk je de hoeveel geluid die kan binnendringen.
Andere oplossingen voor een geluidsdichte kamer
Als je nog verder wilt gaan met geluidsdichte maatregelen (nadat je al de panelen hebt geïnstalleerd, zoals we net hebben besproken), dan zijn er nog wat andere technieken. Deze zijn wel wat eenvoudiger, maar nog steeds geschikt om je te helpen een geluidsdichte kamer te maken.
- Als je rolluiken hebt aan de buitenkant van je raam, zorg er dan voor dat deze geheel aansluiten. Dat voorkomt ruimtes die geluid en koude doorlaten. Het helpt zeker om kiertjes en tochtgaatjes dicht te maken om ongewenste geluiden van buiten te weren.
- Planten: je kunt de hoeveelheid geluid van buiten die je kamer binnenkomt beperken met planten. Kies hiervoor voor planten met grote bladeren.
- Je zou kurk of een ander natuurlijk materiaal op de muur kunnen aanbrengen, voordat je akoestische wandpanelen gaat plaatsen. Dit beperkt de hoeveelheid geluid van buitenaf enorm.
- Misschien deel je je woonruimte met luidruchtige familieleden of vrienden? Spreek dan af om op bepaalde tijden stil te zijn.
Je kunt echt de rust en stilte krijgen waar je zo naar verlangt. Volg onze tips op en gebruik de juiste materialen en het resultaat is een praktische en effectieve geluidsdichte ruimte.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Villamediana González, L. (2013). La anglomanía en la prensa periódica española durante la segunda mitad del siglo XVIII. Hacia 1812 Desde El Siglo Ilustrado: Actas Del V Congreso Internacional de La Sociedad Española de Estudios Del Siglo XVIII.