Logo image
Logo image

Duurzame architectuur - groene wolkenkrabbers

5 minuten
De symbiose tussen architectuur en natuur is er een die steeds duidelijker wordt in moderne bouwwerken. Verticale bossen en tuinen zijn de ultieme uitdrukking van deze relatie, gericht op het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden en de leefbaarheid van bewoners.
Duurzame architectuur - groene wolkenkrabbers
Laatste update: 04 november, 2021

Groene wolkenkrabbers zijn een moderne trend in architectuur die tot doel heeft de industrie duurzamer te maken. In een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van klimaatkwesties, is het aantal groene wolkenkrabbers aanzienlijk gegroeid.

Deskundigen schatten dat mensen elke minuut wereldwijd 28.500 bomen kappen. In een poging om deze gevaarlijke trend te bestrijden, ontwerpen architecten daarom ‘groene’ gebouwen voor enkele van de grootste steden ter wereld.

Degenen die de trend van groen bouwen steunen, proberen de natuur niet alleen als decoratie voor hun ontwerpen te gebruiken. In plaats daarvan willen ze gebouwen ontwerpen die zowel mensen als bomen kunnen huisvesten.

Onze steden breiden zich steeds verder uit. In de toekomst zullen veelzijdige en innovatieve wolkenkrabbers hun skylines domineren. Deze verticale steden moeten bovendien zelfvoorzienend zijn en tuinen zullen een belangrijke rol spelen om dat mogelijk te maken.

Daarom laten we je in dit artikel een selectie groene wolkenkrabbers zien met verticale tuinen en bossen.

Groene wolkenkrabbers

Il Bosco Verticale in Milaan, Italië

Some figure

Dit appartementencomplex werd voor het eerst geopend in oktober 2014, in de wijk Porta Nuova Isola van de Italiaanse stad Milaan. Het maakt deel uit van een veel groter stedelijk innovatieproject, dat werd geleid door Hines Italia.

Het project, dat bekend staat als het Verticale Bos van Milaan, bestaat uit twee torens, de ene meet 80 meter en de andere 120 meter hoog. Samen bieden ze een thuis voor:

  • 480 grote en middelgrote bomen,
  • 300 kleine bomen,
  • 11.000 planten
  • 5.000 struiken.

Dit is ongeveer net zoveel als 2 hectare bos, maar dan in een stedelijk gebied van ongeveer 1.500 vierkante meter.

Dit duurzame wooncomplex staat bekend als Il Bosco Verticale en vormt een aanvulling op het stedelijke herbebossingsproject. Het draagt ​​ook bij aan de regeneratie van het milieu en helpt de stedelijke biodiversiteit te stimuleren zonder de stad horizontaal uit te breiden.

Het interessante van dit project is dat het model staat voor de verticale verdichting van natuur in steden. Bovendien maakt het hele voorstel deel uit van het herbebossings- en naturalisatiebeleid van grote steden en grootstedelijke gebieden.

Het project heeft tot doel de biodiversiteit te beschermen en een nieuw stedelijk ecosysteem te creëren. Bovendien biedt de grote verscheidenheid aan planten in deze verticale bossen een thuis voor een aantal vogelsoorten en insectensoorten.

La Tour des Cedres in Lausanne, Zwitserland

Some figure

Dit 115 meter hoge gebouw wordt gebruikt voor woonappartementen van verschillende groottes. Het bevat ook een aantal kantoren en recreatiegebieden, met een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping.

Het is ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, die ook de architect is achter Il Bosco Verticale in Milaan. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het de eerste wolkenkrabber ter wereld zal zijn die bedekt zal zijn met groenblijvende bomen.

De gevel is opgebouwd uit eenvoudige lijnen en bestaat uit een reeks uitstekende balkons en versterkt met betonnen panelen, waardoor het lijkt op een toren van vakjes. Deze vakjes helpen om een ​​gevoel van beweging te creëren en optimaal te profiteren van het natuurlijke licht.

Maar het ontwerp van La Tour des Cedres is niet alleen opmerkelijk qua architectuur, het is ook belangrijk op stedelijk niveau. Wat betreft grootte en architectuur speelt dit eenvoudige gebouw namelijk een grote rol in het veranderende landschap van de stad.

Deze hoogbouw zal de biodiversiteit van planten helpen stimuleren, in het hart van een grote Europese stad. En door de vorm en het gebruik van cederbomen verandert de uitstraling van het gebouw met de seizoenen. Het zal zonder twijfel een prominent herkenningspunt zal worden in het panorama van het Meer van Genève.

Het idee is dat Lausanne een stad van avant-gardistische architectuur wordt. Het is een stad die zich erg bewust is van de maatschappelijke uitdagingen om op een duurzame manier hoogwaardige gebouwen te realiseren.

“Bomen zijn individuen. Elk heeft zijn eigen evolutie, zijn eigen biografie, zijn eigen vorm.”
– Stefano Boeri

Toekomstige groene wolkenkrabbers

La Forêt Blanche

Some figure

Het ontwerpbureau Stefano Boeri Architetti heeft nu plannen voor een toren van 55 meter hoog. Dit gebouw komt in de metropool van Parijs, Villiers-sur-Marne, en meer dan 2.000 planten en bomen zullen het bedekken. Dit komt overeen met meer dan een hectare bos.

De bovenste verdiepingen van La Forêt Blanche (het witte woud) zullen appartementen bevatten, terwijl de onderste verdiepingen kantoren en commerciële bedrijven zullen huisvesten. Planten vullen de balkons aan alle vier de zijden van het gebouw.

De oost- en westzijde van de hoogbouw zullen voorzien zijn van een aantal ramen om de hele dag zonlicht door te laten, waardoor natuurlijke verlichting en ventilatie aan de appartementen wordt geboden en een uitzonderlijk uitzicht over het centrum van Parijs.

Hawthorn Tower in Utrecht, Nederland

Some figure

Deze groene toren, die in 2022 in Utrecht klaar zal zijn, was de winnaar van een internationale wedstrijd voor de ontwikkeling van het Jaarbeursboulevardgebied. Net als de andere verticale bossen, werd deze ook ontworpen door architect Stefano Boeri.

Dit verticale bos, de Hawthorn Tower, is een van de twee torens die in het centrum van Utrecht in de bouw zijn. Met een hoogte van bijna 90 meter zal de toren meer dan 10.000 planten van een groot aantal verschillende soorten huisvesten.

Dit project hoopt een innovatieve ervaring van samenleven tussen stad en natuur te creëren. Dankzij de groene gevel zal de Hawthorn Tower 5,4 ton CO2 opnemen. Dit zal helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en daardoor ook de kwaliteit van leven voor de inwoners van de stad.

Dus, zoals je kunt zien, zijn groene wolkenkrabbers een populaire trend. Met een beetje geluk zullen deze verticale bossen blijven opduiken in steden over de hele wereld, en de natuur zal ooit de ruggengraat van de architectuur worden.