Logo image
Logo image

De LC6 tafel van Le Corbusier en zijn avant-garde ontwerp

4 minuten
Het rationalistische en functionele aspect van interieurontwerp wordt weerspiegeld in de LC6 tafel van Le Corbusier en zijn avant-gardistische ontwerp.
De LC6 tafel van Le Corbusier en zijn avant-garde ontwerp
Laatste update: 10 augustus, 2024

De geschiedenis heeft ons een artistieke erfenis van essentieel belang nagelaten. We moeten niet alleen naar picturale of beeldhouwwerken kijken, maar we moeten ook aandacht besteden aan de wereld van het interieurontwerp, waar ook grote architecten hebben gewerkt. Om deze reden gaan we dieper in op de LC6 tafel van Le Corbusier en zijn avant-garde ontwerp.

Vaak aarzelen we bij het kopen van meubels. Soms lijkt het alsof alles wat we zien er hetzelfde uitziet, en het is moeilijk om iets te vinden dat opvalt. Idealiter zoeken we naar andere componenten die innovatief en origineel kunnen zijn.

Om dit doel te bereiken is het belangrijk om te weten welke grote bijdragen de rationalistische tendens ons heeft nagelaten. Hier zijn belangrijke stukken gemaakt die vandaag de dag een plaats in onze huizen hebben.

Le Corbusier en functionaliteit

Some figure
Afbeelding: Picsinfusion; Zacharie Grossen – Wikipedia

Le Corbusier staat erom bekend zeer relevante architectonische projecten te hebben uitgevoerd; hij staat echter ook bekend als ontwerper van meubilair voor woningen, kantoren, winkels etc.

Zijn artistieke visie is fundamenteel verbonden met het functionaliteitisme. Dit concept is voortdurend doorgedrongen in zijn producties. We mogen niet vergeten dat hij met zijn beste werken opviel in het tweede decennium van de 20e eeuw, precies toen hij deze tafel maakte waar we het vandaag over hebben.

Het fundamentele en elementaire principe van zijn werk richt zich op de zuivering van vormen, vooral vanuit een utilitair aspect van de elementen waaruit het huis bestaat. Met andere woorden, zijn creaties zorgen voor een praktisch en eenvoudig gevoel, zonder complicaties, met als enige doel het genereren van maximaal comfort.

Een kunstwerk dat onderdeel is van het interieurontwerp.

De belangrijkste kenmerken van de LC6 tafel

Deze tafel is ongetwijfeld een avant-gardistisch ontwerp vanwege de verschillende inhoud. Het staat in direct contrast met elk ander meubelstuk dat in huis aanwezig is, maar het is ook waar dat je het kunt combineren met stoelen en andere hulpmiddelen met vergelijkbare patronen. Laten we daarom enkele van de kenmerken ervan bekijken:

  • Op het eerste gezicht is het uiterlijk heel eenvoudig. Het bestaat uit een zeer resistente stalen structuur, met cilindrische poten en een centrale schakel die beide zijden met elkaar verbindt, waardoor de grootst mogelijke stabiliteit wordt geboden. In dit opzicht zorgt het voor duurzaamheid en stevigheid.
  • Aan de andere kant is er het tafelblad, dat volledig glad en langwerpig is, met gemarkeerde hoeken die rechte hoeken vormen. Bovendien blijft de dikte onopgemerkt, waardoor er zelfs een gevoel van lichtheid ontstaat.
  • Het materiaal van het tafelblad kan walnoot- of essenhout zijn, in de originele kleur of geverfd. Meestal is het echter te vinden in transparant glas, waardoor het veel dynamischer en lichter is.
  • We kunnen zeggen dat de LC6 een tafel is die geen gesloten structuur heeft, maar juist het tegenovergestelde: hij is open en verfijnd. In feite steekt het bord als een cantilever uit de uiteinden. Op deze manier bevordert het het aanpassingsvermogen als iemand precies aan een van de uitersten zit.

De belangrijkste doeleinden van Le Corbusier

Some figure
Afbeelding: Joop van Bilsen – Wikipedia

Wat was het doel van Le Corbusier bij het maken van een ontwerp als dit? Het idee dat hij probeerde over te brengen is dat het, om comfort te verkrijgen, niet nodig is om de esthetiek van het huis op te offeren. Dat wil zeggen dat je met bepaalde eenvoudige middelen heel goed kunt leven.

Voor een simpele handeling als aan tafel gaan lunchen of dineren heb je niets anders nodig dan een functionele tafel. Eigenlijk hebben we alleen een ondergrond nodig om dingen op neer te zetten en in dit geval presenteert Le Corbusier ons een prototype dat aan onze verwachtingen voldoet.

Naast deze aanpak moet nog een factor worden toegevoegd: artistieke evolutie. Naarmate de 20e eeuw vorderde, had de industriële revolutie (Engelse link) zich al geconsolideerd. Er hadden zich enkele avant-gardebewegingen ontwikkeld en de doelstellingen werden heroverwogen om nieuwe horizonten te zoeken.

De sensaties die het overbrengt

Een dergelijk avant-gardistisch ontwerp brengt verschillende soorten sensaties over. Aan de ene kant de waarde van eenvoud in overeenstemming met de huidige levensstijl waarin details niet zo gewaardeerd worden als functionaliteit.

Aan de andere kant is het de moeite waard om op te merken hoe meubels als deze een serieuzer, alternatief en subtieler beeld genereren. Dit betekent echter niet dat de decoratie saai is, maar we werken aan een origineler en eigentijds aspect.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Droste, Magdalena: Bauhaus. 1919-1933, Berlín, Taschen, 1990.
  • Emma, Callery: Enciclopedia práctica de la decoración, Everest, 2001.
  • Walton, Stewart: Guía completa de decoración: 1000 ideas de diseño para el hogar, Blume, 1997.