De juiste tafelschikking in enkele stappen
Heb je je ooit afgevraagd waarom in sommige restaurants of op feestjes en evenementen de glazen, borden en zilverwerk allemaal op een specifieke manier worden ingedekt? Er zijn wel degelijk regels voor een goede tafelschikking. In de post van vandaag leggen we je uit hoe ook jij de juiste tafelschikking kan maken.
Een goede tafelschikking: wat je moet weten
Elk land heeft zijn eigen eetregels die zijn cultuur en manier van handelen bepalen. Hoewel de regels voor tafelschikking in Spanje niet dezelfde zijn als bijvoorbeeld in Frankrijk of Engeland, zijn er enkele algemene richtlijnen die ze gemeen hebben.
De volgorde waarin de maaltijd wordt geserveerd is in elk land hetzelfde (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, koffie, enzovoort). Obers dienen ook op dezelfde manier op. Ze geven eerst de dames hun gerecht, zetten de gastheer aan het hoofd van de tafel en halen altijd de gerechten aan de rechterkant op.
Een andere eetregel zegt dat iedereen moet wachten om te starten met eten tot iedereen bediend is. Om van het dessert te genieten moeten alle voorgaande gerechten verwijderd zijn, zoals wijnglazen of soepborden.
Er zijn verschillende manieren om een goede tafel te schikken. Het hangt ook af van de maaltijd, of het nu gaat om ontbijt, lunch, diner of een banket. De meest populaire tafelschikkingen zijn:
- Engelse wijze: obers dienen op aan de linkerkant van de tafel en gebruiken hulpstukken zoals een dienblad om bestek naar de gast te brengen.
- Franse wijze: gasten nemen hun eigen zilverwerk uit een container die aan de linkerkant staat.
- Russische wijze: obers passeren met een kar en serveren het eten op een theatrale manier.
- Eenvoudige wijze: ober serveren de gerechten aan de rechterkant van de gast.
Stappen voor een correcte tafelschikking
Je hoeft echter geen feestje te geven voor een honderdtal gasten om een goede tafelschikking te maken. Je kan je familie en geliefden bijvoorbeeld verrassen met een formeel diner voor een speciale gebeurtenis, zoals een verjaardag of om goed nieuws mede te delen.
Om de tafelschikkingregels te volgen dien je eerst de borden en glazen in te dekken, vervolgens het bestek en de servetten. Volg deze stappen:
1. Zet de borden
Gebruik de borden als een kaart om je te helpen de andere gebruiksvoorwerpen te leggen. Probeer ongeveer 60 centimeter tussen elke gast te laten om te voorkomen dat ze met hun ellebogen tegen elkaar botsen. Je kan een groot bord gebruiken als basis met een kleiner erbovenop. Dit kan je dan vervangen tijdens de maaltijd met het eigenlijke gerecht.
2. Zet de glazen
Glazen en bekers staan aan de linkerkant van het bord en staan altijd in een rechte lijn, van het grootste naar het kleinste. Het eerste glas is voor water en daarnaast staat het wijnglas. Het witte wijnglas staat voor het eerste en daarnaast staat het champagneglas.
3. Leg het zilverwerk
Dit is misschien wel het moeilijkste gedeelte van de tafelschikking omdat er verschillende soorten zilverwerk zijn. Begin met de vorken en plaats ze aan de linkerkant van het bord. Diegene die het dichtste bij het bord ligt is voor het vlees, in het midden is die voor de vis en vervolgens krijg je de vork voor de salade.
Leg de messen aan de rechterkant van het bord: het eerste mes is voor vlees, vervolgens het tweede voor vis en het derde is voor de salade. Leg de lepel voor soep na de messen. Het botermes gaat vervolgens boven het broodbordje en de dessertvork en de lepel leg je voor het broodbordje.
4. Voeg de laatste details toe
Het servet – stoffen servet – leg je bovenop het bord. Sommige mensen leggen het soms naast de vorken, onder de messen of plaatsen het in het waterglas. Vergeet niet om de koffiekop met schotel rechts van de glazen te zetten. Je kan ook een peper en zout vaatje bovenop het broodbordje zetten evenals een naamplaatje op het bestek voor het dessert.
Met deze stappen kan je een perfecte tafelschikking maken en genieten van een formele maaltijd met je gasten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Domènech Virgili, M. (2013). El protocolo y las fiestas populares. Revista Internacional de Protocolo: Ceremonial, Etiqueta, Heráldica, Nobiliaria y Vexilogía.