Alles wat je moet weten over natuurlijke vezels

Natuurlijke vezels zijn in de mode. Dat is de reden dat we je in het artikel van vandaag alles vertellen wat je moet weten en hoe je ze in je interieur kunt gebruiken.
Alles wat je moet weten over natuurlijke vezels

Laatste update: 03 februari, 2020

Een paar jaar geleden begonnen natuurlijke vezels enkele van de favoriete materialen van de modewereld en de wereld van interieurontwerp te worden.

Dankzij de stijgende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke producten is het gebruik van natuurlijke vezels teruggekeerd. Iedereen wil weten welke natuurlijke vezels beschikbaar zijn, waar ze vandaan komen en waarvoor ze kunnen worden gebruikt.

Natuurlijke vezels kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Hoewel, als we het over huisdecoratie hebben, zijn plantaardige vezels in populariteit aan het toenemen. Je kunt ze vinden in decoratieve objecten, meubels, tapijten, enz. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende natuurlijke vezels en hun gebruik in huisdecoratie.

De plantenwereld en natuurlijke vezels

Vezels van plantaardige oorsprong beginnen in zaden (katoen), gebladerte (sisal), de stengel (linnen) of in de schil (kokosnoot). Het gebruik van elk type vezel hangt van zijn speciale eigenschappen af.

Katoen in decoratie

Bolletjes katoen

Dit is zonder twijfel de meest voorkomende natuurlijke vezel in de textielindustrie. Het groeit in de vorm van kleine pompons rond de katoenzaden. Zoals je waarschijnlijk weet, heeft katoen een zeer zachte textuur en is het gemakkelijk om mee te werken. Dat is dan ook een van de redenen waarom het zo populair is.

Het absorbeert ook perfect kleurstoffen, of het nu plantaardige of chemische kleurstoffen zijn. Dat betekent dat katoenen stof perfect is voor felle kleuren.

Meestal vind je katoen gemengd met andere vezels, natuurlijk of synthetisch, om de stof bepaalde kwaliteiten te geven. Je kan katoen onder andere mengen met:

  • Polyester
  • Spandex of elastaan
  • Lycra
  • Rayon
  • Enz.

Het is een natuurlijke vezel die perfect in het interieur past, of het nu gaat om beddengoed, kussens of tafelkleden. Je vind katoen ook in banken, gordijnen en in elke vorm van stoffering.

Natuurlijke vezels: toepassingen van hennep

Geekleurde rollen van hennep

Hennepvezel kan uit de stengel van de hennepplant worden verkregen. Een van de belangrijkste eigenschappen is dat het een geweldige warmtegeleider is. Hennep is daarom perfect om sterk licht op afstand te houden, zoals in gordijnen. Het absorbeert zelfs ultraviolette stralen!

Dit maakt hennep een ideaal materiaal voor warmere klimaten, maar dat is niet alles. Het is ook schimmelbestendig en helpt vochtige plekken te voorkomen. Dus als je in een kustgebied woont, dan zou dit materiaal perfect zijn voor je huis.

De kracht van deze natuurlijke vezel is zo opmerkelijk dat het ook wordt gebruikt als constructiemateriaal om platen, isolatie en zelfs bakstenen te maken. Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat hennep als gedraaide touwen voor decoratieve items wordt gebruikt.

Linnen: een kostbare hulpbron in decoratie

Linnen een van de natuurlijke vezels

Een van de meest duurzame natuurlijke vezels van plantaardige oorsprong die er zijn, is linnen. De stevigheid ervan botst verbazingwekkend genoeg helemaal niet met de zachte textuur. Het is uitstekend als warmtegeleider. Het betekent dat het in warme klimaten dus zeer gewaardeerd wordt.

Linnen is een van de favoriete materialen ter wereld voor de inrichting van het interieur dankzij de hoge kwaliteit, waardoor het perfect is voor lakens, tafelkleden of ander textiel in huis.

Sisal vezel

Kleed van sisal

Deze vezel is erg stijf en rekt niet. Sisal is een van de vezels die de afgelopen jaren de aandacht van de decoratie industrie heeft getrokken. Je vindt het in de vorm van:

  • Deurmatten
  • Vloerkleden
  • Geweven manden voor het organiseren van huishoudelijke voorwerpen.
  • Stoelen
  • Tuinmeubilair, enz.

Natuurlijke vezels: Ramie

Bolletje touw

Heb je weleens van Ramie gehoord? Het is een witte vezel, die sterk en glanzend is als zijde. Het is niet erg flexibel of elastisch, maar het staat dankzij het open weefsel een goede luchtstroom toe.

Stoffen gemaakt van ramie zijn ook erg licht en zijdeachtig. Het gebrek aan elasticiteit maakt het echter een goede keuze om met andere vezels, zoals wol of katoen te combineren.

Kies voor natuurlijke vezels in Boheemse stijl: Jute

Stuk jute

Jute is heel gemakkelijk te zaaien en te cultiveren, waardoor het zuinig is. De vezel wordt gewonnen uit de lange stengel van de plant. Het is een van de sterkste en meest gecommercialiseerde natuurlijke vezels, de tweede na katoen.

Jute heeft een lage vochtabsorptie, wat betekent dat het snel verslechtert bij hoge luchtvochtigheid. Natuurlijk profiteren sommige van de toepassingen voor jute van zijn biologisch afbreekbare aard, zoals in bakken voor het planten van jonge bomen, die vervolgens direct in de grond kunnen worden gezet zonder de jutezak te verwijderen.

Het is een van de vezels die je kunt gebruiken om objecten voor een Boheemse stijl tot leven te brengen, zoals lampen, tapijten, stoelen en fauteuils, enz.

Waar kies je voor?

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende natuurlijke vezels van plantaardige oorsprong die je kunt vinden, vooral in decoratie.

Sommige van deze vezels zijn zacht en delicaat, terwijl anderen dik en ruw zijn. Allen zijn echter snelle favorieten geworden als het gaat om het decoreren van huizen en het geven van een persoonlijk tintje.