Tips voor de veiligheid bij renovatieprojecten

Het nemen van bepaalde maatregelen en voorzorgsmaatregelen beschermt je tegen ongevallen tijdens renovatieprojecten.
Tips voor de veiligheid bij renovatieprojecten

Laatste update: 28 januari, 2021

Als je gaat klussen, moet je eerst nadenken over de mogelijke problemen op het gebied van veiligheid, zeker bij renovatieprojecten. Ongelukken in en rond het huis kunnen op elk moment gebeuren, maar ze zijn veel waarschijnlijker als je bezig bent met het renoveren van je huis. In onze post van vandaag hebben we enkele tips voor de veiligheid bij renovatieprojecten.

Veiligheid bij renovatieprojecten

Je denkt na over het renoveren van je huis, of een deel ervan, en bent van plan om deze projecten zelf te doen. Bekijk dan eerst onze tips voor de veiligheid bij renovatieprojecten. Het maakt niet uit of je dit nog nooit eerder hebt gedaan, of al een meer ervaren klusser bent.

1. Werken met elektriciteit

Ben je van plan om meer stopcontacten aan te leggen of om meer lampen aan je plafonds te hangen? Schakel dan allereerst de stroom uit. Zo zorg je ervoor dat er geen elektriciteit op de draden staat terwijl je hier aan werkt.

  • Draag ook schoenen met dikke zolen en zorg ervoor dat de draden en je handen niet nat zijn.
  • Gebruik indien mogelijk ook geïsoleerde werkhandschoenen bij het werken met elektriciteit.

2. Werken aan de waterleidingen

Werken aan de waterleidingen

De veiligheid bij renovatieprojecten kan een stuk ingewikkelder worden als je problemen hebt met je waterleidingen of andere sanitaire voorzieningen.

Als je iets met je sanitair moet doen, sluit dan altijd eerst de hoofdkraan van het water af voordat je begint. Door de hoofdkraan af te sluiten, loop je niet het risico om per ongeluk je huis onder water te zetten terwijl je een kraan of klep vervangt.

Je moet ook voorzorgsmaatregelen nemen als je met giftige materialen werkt, zoals oude buizen van lood. Gebruik een masker voor je eigen veiligheid bij dergelijke renovatieprojecten.

3. Schilderen

Ongelukken kunnen ook gebeuren tijdens het schilderen, hoewel veel mensen denken dat dit een veilig klusje is. Je zou bijvoorbeeld van een ladder of een steiger kunnen vallen.

  • Als je de buitenkant van je huis moet schilderen of je moet op het dak zijn, probeer dan om een harnas of iets dergelijks te dragen.
  • Zorg er bovendien voor dat je ladder stevig staat en niet zal bewegen of om kan vallen.
  • Pas extra goed op dat je niet valt als je naar boven en naar beneden klimt. Verwondingen die ontstaan na het van een ladder vallen kunnen erger zijn dan je zou denken!

Een ander belangrijk punt van veiligheid bij renovatieprojecten is het voorkomen dat verf in je ogen komt en irritatie veroorzaakt. Gebruik dus een veiligheidsbril, zeker als je het plafond schildert, maar ook bij het schuren van muren of andere oppervlakken. Je kunt ook een masker gebruiken om je neus en mond te beschermen. Zo voorkom je ook dat je stof inademt.

4. Het behandelen van muren en oude plafonds

Het behandelen van muren en oude plafonds

Wees extra voorzichtig als je werkt aan gebouwen die erg oud zijn of als er risico is dat muren of plafonds af gaan brokkelen. Als de kelder bijvoorbeeld in slechte staat verkeert, kan het plafondpleister op je hoofd vallen.

  • Naast het dragen van een helm raden we aan de benodigde voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid bij renovatieprojecten te waarborgen.
  • Ook adviseren we je om langzaam en zorgvuldig te werken.
  • Zoek indien mogelijk een professional om je te helpen met de gevaarlijkere taken.

5. Materialen buiten laten liggen

Sommige steden verbieden het buiten achterlaten van bouwmaterialen voor de algemene veiligheid bij renovatieprojecten. De reden hiervoor is dat deze materialen potentiële gevaren voor voorbijgangers opleveren.

  • Voorbijgangers kunnen bijvoorbeeld uitglijden op losliggend zand of natte stenen.
  • Bouwmaterialen kunnen ook een gevaar vormen voor huisdieren en in de buurt spelende kinderen.
  • Daarnaast kunnen ze gevaarlijke materialen vinden in zakken die niet op de juiste manier zijn weggegooid.

6. Iets aan de muur bevestigen

Iets aan de muur bevestigen en de veiligheid bij renovatieprojecten

Geloof het of niet, maar dit is de meestvoorkomende oorzaak van huishoudelijke ongevallen. Wees voorzichtig met de hamer of boor als je een klusje doet of je huis renoveert of gewoon iets wilt ophangen.

Je kunt niet alleen het gat dieper maken dan het zou moeten zijn, maar je kunt jezelf ook pijn doen als je niet op de veiligheid let bij het uitvoeren van renovatieprojecten.

7. Verhuizen

Nadat je klaar bent met het renoveren van je huis en als je nog niet bent verhuisd…is het tijd om aan de slag te gaan met alle spullen in huis te dragen! Hetzelfde geldt als je nieuwe meubels hebt gekocht.

Pas op dat je geen spiegels breekt en pak deze goed in voor veilig transport. Probeer ook je rug niet te beschadigen door te veel gewicht in één keer op te tillen.

Als je zelf je huisrenovatie aankan, adviseren wij je nog steeds gekwalificeerde professionals in te huren om je op zijn minst te helpen met de grotere of gespecialiseerde projecten. Zo garandeer je de veiligheid bij renovatieprojecten en dit kan op de lange termijn geld besparen.