Logo image
Logo image

Houtbewerking voor thuis, leer te werken met hout

3 minuten
Ons artikel van vandaag leert je niet hoe je een professionele meubelmaker of zelfs een algemene timmerman kunt zijn. Het zal echter wel licht werpen op enkele basistechnieken voor het werken met hout.
Houtbewerking voor thuis, leer te werken met hout
Laatste update: 27 januari, 2020

Niet zo handig? Maak je geen zorgen, lees ons artikel en ontdek dat houtbewerking voor thuis niet zo ingewikkeld is. Stukken assembleren en meubels repareren, stukken hout verbinden, een kapotte stoel repareren of sleutelen aan een lade die niet goed sluit, zijn allemaal taken die je thuis kunt doen.

Iedereen kan kleine reparaties en eenvoudige houtprojecten uitvoeren. Je hoeft alleen de basis te kennen, evenals de tools en materialen voor je projecten.

Houtsoorten

Some figure

Er zijn twee groepen hout: zachthout, zoals dennen of sparren, en hardhout, zoals beuken, walnoten of eiken. De eerste groep is goedkoper, maar minder resistent en is het belangrijkste type dat wordt gebruikt bij de productie van meubels.

Anderzijds is de tweede groep duurder en resistenter. Het zijn gebruikelijke keuzes voor binnen- en buitenkasten, vloeren en buitenconstructies.

Daarnaast zijn er ook tropische houtsoorten, die duurder zijn. Ze zijn echter zeer goed tegen vocht bestand. Mensen gebruiken ook geprefabriceerde platen: multiplex, spaanplaat en vezelplaat. Ze zijn veel goedkoper en gemakkelijker om mee te werken dan natuurlijke opties.

Gereedschap voor houtbewerking voor thuis

Some figure

Vastspijkeren, boren en zagen zijn een handvol timmerwerkzaamheden die je thuis kunt doen om iets te repareren. Je hebt dus een hamer, schroevendraaier en een elektrische of handzaag bij de hand nodig.

De lijst gaat echter door. Je hebt ook een beitel nodig voor het egaliseren of bewerken van hout. Daarnaast zijn een boor, priem, rasp, elektrische of handmatige schuurmachine, schraper en houtlijm handig. Laten we aan de slag gaan!

Verbindingstechnieken – twee stukken hout aan elkaar vastmaken

Some figure

Als je twee stukken hout met elkaar wilt verbinden, kun je naast de standaard schroeven en spijkers accessoires voor houtverbindingen gebruiken om de klus te klaren.

Er zijn veel houtbewerking accessoires en gereedschappen die je voor de klus kunt gebruiken: driehoekige stukken voor het versterken van dozen of laden, T-stukken voor frames of glijdende hulpmiddelen voor uitschuifbare actie.

Je kunt echter ook hout verbinden zonder een verbinding te gebruiken. Plaats in plaats daarvan eenvoudigweg de houten stukken in elkaar. Het is een schone, stevige oplossing die je met houtlijm kunt versterken. Hier zijn drie basismethoden:

Houtbewerking voor thuis – meubels repareren

Some figure

Bekijk je opties voordat je een kapot of beschadigd houten meubel weggooit. Versleten meubels hebben bijna altijd een alternatief gebruik.

Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig elke stoel met een gebroken poot repareren. Bepaal eerst of het een schone, rechte breuk is of niet. Als dit het geval is, dan kun je eenvoudigweg houtlijm aanbrengen en het gebied omwikkelen tot de lijm volledig droog is.

Wat betreft diagonale breuken, lijm de twee stukken aan elkaar en nagel vervolgens pluggen in de tegenovergestelde richting. Zorg ervoor dat je het zorgvuldig doet om het hout niet te beschadigen.

Vastgelopen laden zijn een andere veelvoorkomende reparatiewerkzaamheid. Als je er een bij de hand hebt, kun je dit het beste oplossen door de sporen met was of glycerinezeep te bedekken. Als je ladesporen metaal zijn, gebruik dan een beetje vaseline in plaats van was.

En niet vergeten! Werk met precisie en geduld voor solide resultaten.