Het juiste aanrechtblad kiezen, hoe doe je dat?

6 januari, 2020
Voordat je een aanrechtblad kiest, moet je eerste iets leren over de verschillende materiaalopties en hun voordelen.

In keukens zijn aanrechtbladen niet alleen essentieel voor praktische doeleinden: ze zijn ook een belangrijk decorelement. Kies je aanrechtblad dus zorgvuldig!

Je uiteindelijke keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, stijl van je keuken en hoeveel tijd je wilt besteden aan reiniging en onderhoud. We zullen je hieronder meer informatie geven!

Met welke factoren moet je rekening houden bij het zoeken naar een aanrechtblad?

Met welke factoren moet je rekening houden

Een aanrechtblad kiezen is geen taak die je gemakkelijk moet opnemen…het kan behoorlijk ingewikkeld zijn! De juiste keuze ligt ergens tussen factoren zoals design en esthetiek, evenals budget en toekomstig gebruik.

Het juiste aanrechtblad moet bestand zijn tegen temperatuursveranderingen en gewicht. Het moet ook bij de inrichting van je keuken passen.

Een rustieke keuken is niet hetzelfde als een moderne. Voordat je een aanrechtblad koopt, moet je nadenken over de volgende belangrijke vragen:

  • Neem je de tijd om het werkblad schoon te maken en te onderhouden of heb je liever een onderhoudsarme optie ?
  • Ben je op zoek naar een aanrechtblad dat geen vingerafdrukken of krassen vertoont of geef je de voorkeur aan eentje die bestand is tegen hoge temperaturen?
  • Gebruik je de oven vaak, kook je vaak voedsel dat vlekken maakt of mors je vaak vruchtensap?
  • Wat vind je belangrijker: het design of praktische aspecten?

De laatste vraag is echt iets om goed over na te denken. Wanneer mensen op zoek zijn naar een aanrechtblad baseren velen hun beslissing op decor en kleur omdat ze niet vaak koken. Aan de andere kant zijn de mensen die wel dagelijks koken op zoek naar duurzaamheid en bruikbaarheid.

Als je kinderen hebt, raden we aan een gemakkelijk schoon te maken materiaal te kiezen dat niet veel onderhoud vereist, zoals een aanrechtblad van laminaat.

Denk voordat je een aankoop doet na over je verwachtingen wat betreft de eigenschappen en duurzaamheid. Kies een materiaal dat bij je stijl en voorkeuren past. Onthoud dat aanrechtbladen in principe voor de lange termijn zijn en dat ze zich moeten aanpassen aan je huidige en toekomstige levensstijl.

Soorten aanrechtbladen

Een goede manier om de juiste keuze te maken, is door alle beschikbare opties te bekijken. Hoewel het misschien vervelend lijkt, is dat helemaal niet het geval.

Experts raden aan om aanrechtbladen aan te raken voordat ze een beslissing nemen. Maar waarom? Omdat aanraking je meer zal vertellen dan het uiterlijk doet!

Als je naar een winkel gaat zonder idee over aanrechtbladen, kun je misschien moeilijker kiezen. Daarom raden we aan om ten minste de basiseigenschappen van elk materiaal te kennen.

1. Aanrechtblad van laminaat

Aanrechtblad van laminaat

Keukenbladen van laminaat zijn een solide basis die zijn bedekt met een plastic materiaal. Tegenwoordig vindt je afwerkingen in veel verschillende kleuren en ontwerpen. Er zijn zelf zoveel mogelijkheden dat je het bijna als personaliseerbaar zou kunnen beschouwen.

  • Vochtproblemen kunnen echter voorkomen als ze niet correct zijn geïnstalleerd. Je moet ervoor zorgen dat er zich geen water verzamelt in de gebieden waar ze verbinding maken met kasten of muren.
  • Het grote voordeel van een aanrechtblad van laminaat is dat ze een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding hebben.

2. Houten aanrechtbladen

Houten aanrechtbladen

Hout is ongetwijfeld de mooiste optie, maar het vereist speciaal onderhoud. Je zult ze regelmatig moeten lakken, borstelen en schuren. Doe je dit niet, dan zal je aanrechtblad snel lelijk worden.

  • Houten aanrechtbladen zijn kwetsbaarder voor vocht, vlekken gemakkelijker en beschadigen gemakkelijk door impact of insnijdingen.
  • Ze zijn ook niet erg voordelig omdat je dikkere stukken moet kopen voor een stevig resultaat.

3. Een aanrechtblad van kwarts

Een aanrechtblad van kwarts

Deze aanrechtbladen zijn gemaakt van een mix van natuurlijke kwarts en polyesterhars. Het resulterende product is een sterk, veerkrachtig en gemakkelijk te reinigen oppervlak. Aanrechtbladen van kwarts zijn in vele kleuren beschikbaar.

4. Marmer of graniet

Marmer of graniet

Steen (marmer, graniet) is een populair element voor aanrechtbladen. De beste eigenschappen van steen zijn dat het duurzaam is en lang meegaat.

  • Hoewel grijs of zwart favoriet zijn, kun je ze in verschillende kleuren vinden.
  • Ze kunnen een gepolijste (gladde) of gevlamde (ruwe) afwerking hebben.
  • Dit materiaal is zeer gemakkelijk schoon te maken en zal niet snel beschadigen.

Marmeren aanrechtbladen zijn echter erg zwaar en moeilijk te transporteren en te hanteren. Als je een L-vormige keuken hebt, moet je waarschijnlijk twee afzonderlijke stukken kopen en ze met elkaar verbinden.

Je kunt ook kiezen voor een roestvrijstalen aanrecht, dat voor altijd meegaat. RVS is bestand tegen schokken, hoge temperaturen en hoge vochtigheid.