Douche of bad, waar kies je voor bij je badkamerontwerp
Eén van de belangrijkste vragen die ons achtervolgt bij het ontwerpen of verbouwen van een badkamer is of we een douche of bad moeten plaatsen.
Het is een hele gewone vraag omdat beide opties hun voor- en nadelen hebben. En dan weten we ook nog niet eens altijd precies wat we willen.
Voordat we beginnen, willen we even duidelijk maken dat een bad niet beter is dan een douche, of andersom.
De beide keuzes hebben simpelweg allebei hun eigen kwaliteiten en wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je lifestyle, badkamergewoontes en familie.
In het artikel van vandaag kunnen we hopelijk helpen om de badkamer te kiezen die het beste past bij jouw wensen en gewoontes. We zullen de voor- en nadelen van zowel douches als baden toelichten.
Douche
Als je een kleine badkamer hebt, ligt de keuze tussen een bad en een douche redelijk voor de hand, namelijk een douche.
Douches zijn perfect voor kleine ruimtes of als je de ruimte nog voor iets anders wilt gebruiken. De afmeting van een douche is het grootste voordeel; een standaard douchebak is 70 x 70 cm.
Als je de ruimte hebt, maar het idee van een douchecabine je aanspreekt, dan kun je gaan kijken naar een grotere bak of zelfs opties voor een groter project.
Andere voordelen van een douche zijn:
- Tijdsbesparing.
- Zuiniger met water in vergelijking met een bad.
- Eenvoudig toegankelijk omdat douches meestal gelijk lopen aan de vloer, wat het gemakkelijk toegankelijk maakt voor ouderen. Het is sowieso veel eenvoudiger om een douche toegankelijk te maken voor mensen met beperkte mobiliteit, dan een bad.
- Geeft je meer energie in de ochtend.
Maar er zijn ook nadelen:
- Het ontwerp is wellicht niet zo mooi of bijzonder als een bad.
- Het is niet zo handig als je kinderen in bad moet doen.
- Sommige douchekoppen zijn enorme waterverspillers, met name de douches met een hele harde straal. Neem in overweging hoeveel water de douche verbruikt om het zuinigste model te kiezen.
Badkuip
Badkuipen zijn perfect voor grotere badkamers als je bedenkt dat een standaardbad 70 x 140 cm groot is. Maar je kunt natuurlijk altijd grotere vinden.
Er zitten verschillende voordelen aan een bad, zoals:
- De badkuip zelf is een sierstuk in je badkamer. Er zijn zoveel verschillende ontwerpen variërend van hele eenvoudige tot hele aparte exemplaren.
- Bij een bad komt altijd het volgende plaatje naar boven: we liggen in een vol schuimend bad en kunnen heerlijk ontspannen. Badkuipen maken dit werkelijkheid, wat betekent dat een bad je meer ontspant dan een douche.
- Het is perfect voor kinderen omdat ze lekker in het bad kunnen spelen.
Maar badkuipen kennen natuurlijk ook nadelen. Ze:
- Nemen meer ruimte in beslag.
- Gebruiken meer water.
- Zijn minder toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit.
Tips om een keuze te maken tussen een douche en een bad
Nu je hebt kunnen lezen over de voor- en nadelen van de twee mogelijkheden maar je nog steeds niet zeker van je keuze bent, hopen we dat het volgende helpt.
Ruimte
Allereerst, denk aan de ruimte die je tot je beschikking hebt.
- Past een badkuip in je badkamer?
- Is er slechts ruimte voor een douche?
- Of zou je beide kunnen installeren?
Als ruimte de beperkende factor is, moeten we beslissen wat het beste is. Als we een kleur kiezen, zoals wit, dan kunnen we de ruimte visueel groter laten lijken.
Het is een eenvoudige formule:
- Klein = douche
- Groot = bad
- Erg groot = beide
Familie
Wat voor familie zijn jullie? Hoeveel gezinsleden zijn er? Heb je kinderen of is iedereen volwassen? Ben je alleen of heb je een partner?
Je kunt een betere beslissing maken, als je begrijpt wat je badkamer behoeften en gewoontes zijn.
Financiën
Als je moet kiezen tussen een douche en een bad moet je ook rekening houden met jouw persoonlijke financiële situatie. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, één van beide is zuiniger met water dan de andere.
Als je geen verrassingen wilt met betrekking tot je waterafrekening, en als je je waterverbruik wilt beperken, kies dan voor een douche. Hetzelfde geldt als je rekening wilt houden met het milieu, ook dan is een douche de betere keuze.
Als geld geen rol speelt, dan kun je vanzelfsprekend kiezen voor een badkuip.
Conclusie
Kiezen tussen een douche en een bad is niet altijd een eenvoudige keuze, zeker als er bouwwerkzaamheden verricht moeten worden met veel loodgieterswerk.
Met dat in gedachten zou je echter ook rekening moeten houden met jouw gezinssituatie en hun wensen. Bedenk dat geen van beide slechter is dan de ander; ze zijn gewoon verschillend en voldoen aan verschillende behoeften.